Social distancing tussen de kinderen op school? "Theoretisch heel mooi, maar in de praktijk zal dat niet kunnen"

21 april 2020
© Belga
Pascal Blijkers, directeur van basisschool De Brug in Ternat, wil dat de overheid snellere en betere richtlijnen geeft aan scholen, zeker nu tijdens de coronacrisis. "We krijgen een Ikeapakket en dan moet elke school dat maar in elkaar knutselen", zei Blijkers in 'De Wereld Vandaag'. Hij heeft ook bedenkingen bij het afstand houden van 1,5 meter op school.

Scholen staan voor grote uitdagingen dezer dagen. In maart moesten de scholen prompt de deuren sluiten in de strijd tegen het coronavirus, vervolgens moesten ze lesgeven van op afstand, via het internet en sinds maandag moet er ook via die weg nieuwe leerstof worden gegeven, de zogenoemde aanlooplessen.

Ook voor basisschool De Brug in Ternat was het aanpassen geblazen. "Maandag hebben wij richtlijnen gekregen over die aanlooplessen. Dat had veel vroeger moeten komen", zegt directeur Blijkers. "Elke school zit dat dan uit te werken, maar we weten niet of we goed bezig zijn. Daar zou meer uniformiteit moeten inzitten, vanuit de overheid en vanuit de onderwijskoepels."

Een officiële beslissing is er nog niet, maar meer en meer wordt 4 mei genoemd als de datum waarop de lagere scholen de deuren weer zouden openen. "Wij zijn ons daarover aan het beraden", zegt Blijkers. "We voorzien mondmaskers en ontsmettingsgels en we zijn bezig met een poetsplan, zodat de klinken en de schoolbanken dagelijks kunnen worden schoongemaakt."

Sociale afstand? "In de praktijk zal dit niet kunnen"

En wat met 1,5 meter afstand houden? Theoretisch klinkt dat heel mooi, zegt Blijkers. "Maar klassen opdelen, is praktisch onmogelijk. We zouden de kinderen in de refter in shiften kunnen laten eten, maar dan moet de vroegste shift al om 11 uur eten, de laatste om 14 uur. In de praktijk gaan we ons niet aan die sociale afstand kunnen houden."

"Maar wanneer komt de overheid met een concreet plan daarover?", vraagt Blijkers zich luidop af. "Ik heb de indruk dat ze vanuit de overheid altijd komen met een Ikea-bouwpakket en de scholen moeten die dan maar in elkaar steken. Dat is al jaren een probleem. Geef ons duidelijke richtlijnen."

Beluister het gesprek met schooldirecteur Pascal Blijkers in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: