Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Directeurs middelbare scholen hebben het gehad: "We moeten excelleren, maar wel met almaar minder middelen"

wo 19 feb. - 8:32

De directeurs van secundaire scholen van het katholiek onderwijs trekken aan de alarmbel over de geplande hervormingen en besparingen. Dat schrijft 'Het Nieuwsblad'. Ze hebben daarover een brief geschreven aan Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. "In de politiek zegt men 'j'en ai marre', wel wij zijn het ook een beetje beu" zegt directeur Theo Gorssen in 'De Ochtend'.
© Neonbrand (via Unsplash.com)

"In de huidige context stellen we in vraag of we de modernisering van het secundair onderwijs op een kwaliteitsvolle manier kunnen uitrollen." In de open brief waarover Het 'Nieuwsblad' bericht binden 27 directeurs de kat de bel aan. Zij zetelen in de directiecommissie secundair onderwijs die de katholieke onderwijskoepel adviseert.

"In de politiek zegt men 'j'en ai marre', wel wij zijn het ook een beetje beu", legt Theo Gorssen uit, de directeur van de katholieke scholengemeenschap in Mol. "Wij willen elke dag moeite doen om kwaliteitsvol onderwijs te bieden, maar de omstandigheden zijn er niet naar."

Kapstok

Het is de combinatie van besparingen en hervormingen in het secundair onderwijs die ondraaglijk wordt, zegt directeur Theo Gorssen. Dit jaar alleen al moet er 20 miljoen bespaard worden en dat telt fors op in de komende jaren.

"Wij hebben het gevoel dat aan onze kapstok almaar meer gewicht wordt gehangen, maar dat er aan de andere kant almaar meer schroeven en spijkers uitgetrokken worden. Op een bepaald moment is het op. Je moet vaststellen dat wij moeten excelleren, maar dat je daar onvoldoende middelen en ondersteuning voor krijgt."

ICT-plan zonder middelen

Gorssen schetst hoe de schooldirecteurs eigenlijk de hervorming van het secundair onderwijs in goede banen moeten leiden, maar bijvoorbeeld nog moeten wachten op de concrete eindtermen voor de tweede en derde graad. "Wij zijn de bouwheer, maar wij moeten dat plan realiseren met minder werklieden en minder middelen. We krijgen wel een deadline, maar het plan zelf is nog niet klaar."

Als voorbeeld verwijst hij naar het ICT-plan dat elke school moet opstellen. "Weet u hoeveel ICT-middelen secundaire scholen krijgen? Daar kan je nog geen laptop van kopen. Wij moeten nu 6 jaar lang leerlingen ICT-vaardig maken. Wij moeten hen bij wijze van spreken leren rijden met een vrachtwagen, maar we krijgen geen vrachtwagen. Begin maar hé. Ik vind: als men een beleidskeuze maakt, vanuit te rechtvaardigen redenen, dan moeten daar ook de nodige middelen tegenover staan."

Overleg

De directeurs willen nu eindelijk eens zelf gehoord worden door de minister, geeft Gorssen aan. "Beleid gebeurt blijkbaar in Brussel en wij moeten dat plaatselijk gaan omzetten. Maar ik heb niet het gevoel dat men ons au sérieux neemt. Op een bepaald moment houdt het dan ook op. Dat zie je ook aan het verloop. Het is op dit moment niet fijn om een schoolleider te zijn. We zijn lijders, met een lange IJ."

Minister Weyts laat weten rond de middag te zullen reageren.

Beluister het gesprek met directeur Theo Gorssen:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet