"Directieleden Optima wilden nog snel geld wegsluizen"

16 juni 2016
Bij de Gentse bank Optima, die gisteren failliet is verklaard, zijn allerlei dubieuze praktijken aan het licht gekomen. Dat is de krant De Tijd te weten gekomen. Zo zouden directieleden vorige week nog geprobeerd hebben om nog snel geld van rekeningen te halen, kort nadat de Nationale Bank had laten verstaan dat de bank haar vergunning zou kwijtspelen.

Poging om geld te versassen 

Vorige week dinsdag raakte bekend dat Optima Bank zijn banklicentie zou moeten afgeven. "Nu blijkt dat diezelfde avond directieleden van de bank zelf verrichtingen op hun rekeningen hebben gedaan en dat ‘s nacht welbepaalde klanten zijn wakker gebeld om hen aan te sporen om geld van hun rekening te halen." Dat legde journalist Stefaan Michielsen van De Tijd vanochtend uit in "De ochtend".

Maar de Nationale Bank heeft Optima kunnen betrappen omdat ze een bewakingssysteem had geïnstalleerd. Over welke personen en hoeveel geld het gaat, is niet geweten. Maar de pogingen om vlug nog geld van de rekeningen bij Optima Bank te versassen - de bank heeft geen kantoren maar werkt met een internetplatform - moet voor de Nationale Bank de reden geweest zijn om vorige week woensdag alle rekeningen bij Optima Bank te blokkeren.

Vernietigend rapport

De jongste weken zouden er nog meer pogingen geweest zijn om in extremis nog geld uit Optima Bank weg te sluizen. Dat moet blijken uit een rapport van de Nationale Bank dat De Tijd kon inkijken

Het rapport, dat al op 13 mei werd gemaakt door de Nationale Bank, zou vernietigend zijn voor het beheer van Optima Bank. Het was ook meteen de aanleiding om de ontmanteling van de bank in een stroomversnelling te brengen.

In 2014 had Optima besloten zijn bankactiviteiten af te bouwen omdat het slecht draaide. Dat was de Nationale Bank al eerder opgevallen en daarom had die in 2012 al aangedrongen op herstelmaatregelen, bijvoorbeeld om geen dividend uit te betalen. Maar volgens het rapport van de Nationale Bank zou Optima dat advies in de wind hebben geslagen en werd er wel een dividend uitbetaald. 

Uit het rapport van de Nationale Bank zou onder andere ook blijken dat het wegsluizen van geld uit Optima al veel langer aan de gang was. Dit zou gebeurd zijn via hoge consultancyvergoedingen via bedrijfjes van directieleden.

Onderzoeken

Het verhaal zal sowieso een lang juridisch staartje krijgen. Meerdere staartjes zelfs, voorspelt SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven. "Er zal ongetwijfeld een strafrechtelijk onderzoek komen en er zijn ook inbreuken op de sociale wetgeving gebeurd."

Daarnaast wil Vanvelthoven een parlementair onderzoek, om te onderzoeken hoe Optima Bank over de kop kon gaan, terwijl de bank al jaren onder toezicht stond van de Nationale Bank.