Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Dirk De Wachter: “Het wordt hoog tijd dat we zorgzamer worden en elkaar niet uitsluiten maar insluiten”

vr 20 nov. - 0:31

Wie leeft met kwetsbaarheid en beperking, heeft meer dan wie ook behoefte aan verbondenheid en zorgzaamheid. Als we dat voor elkaar kunnen betekenen, kan leven met kwetsbaarheid en beperking ook goed leven worden. Dirk De Wachter en Manu Keirse schreven er samen een boek over. ‘Goed leven met kwetsbaarheid en beperking’ werpt een nieuwe blik op hoe je een goed leven kan hebben, ondanks een ernstige beperking.
Op wandel

Dirk De Wachter en Manu Keirse sloegen de handen in elkaar en schreven een nieuw boek met een unieke blik op kwetsbaarheid en beperking, en de rol die ze kunnen spelen in onze wereld. “Het werd hoog tijd dat dit onderwerp aan het grote publiek verteld werd”, begint De Wachter. “Het boek bespreekt verschillende domeinen: van getuigenissen van mensen met fysieke en mentale beperkingen tot ouder worden, een geliefde verliezen en rouwen. Het klinkt misschien als promopraat, maar als je het boek leest, kan je niet anders dan denken ‘dit gaat ons allemaal aan’.”

Er wordt zo vaak gedaan alsof mensen met een beperking iets aparts zijn, maar het zijn mensen met dezelfde belevingen als wij allemaal

‘Goed leven met kwetsbaarheid en beperking’ pleit voor een vermenselijking van de zorg. “Het is een pleidooi voor (mede)menselijkheid. Momenteel gaat het niet goed. We neigen naar een samenleving die te veel op zichzelf gericht is, maar we moeten streven naar een alternatief: een zorgzaam inclusief model, waar mensen elkaar niet uitsluiten maar insluiten”, aldus De Wachter. “Wat Manu en ikzelf zo belangrijk vinden, is dat er zo vaak wordt gedaan alsof mensen met een beperking iets aparts zijn, maar het zijn mensen met dezelfde belevingen als wij allemaal. Het verschil is dat zij te maken hebben met een ernstig (functie)verlies, dat een zware last legt op hun leven. Maar leven met kwetsbaarheid en beperking kan ook goed leven worden.”

Coronacrisis

Hoewel de opmaak van het boek reeds vast stond voor de coronacrisis, bleek de coronatijd toch bepalend te zijn. “Kwetsbaarheid toont zich langs alle kanten en is tegenwoordig heel scherp aanwezig. 2020 is het jaar waarin we hebben leren voelen hoe hard we met zijn allen wel verbonden zijn, hoe sterk dat is, maar ook hoe breekbaar. Het virus heeft ons door elkaar geschud en ons met de neus op de harde feiten gedrukt. We kregen nieuwe grenzen opgelegd en we moesten ons staande zien te houden. Fysiek én mentaal”, vertelt De Wachter.

Ik heb van mijn patiënten geleerd hoe we moeten leven

“Het boek bevat een reeks aan verhalen, getuigenissen en aandachtspunten. Het is daardoor absoluut geen abstract filosofisch werk, want Manu en ik zijn mensen van de praktijk. Alles wat ik geleerd heb, komt van mijn patiënten en hun verhalen die ik elke dag hoor: trauma’s, tegenslagen, enzovoort. Maar ik zie elke dag als een geschenk. Hoewel het soms zwaar praten is, heb ik van de patiënt geleerd hoe we moeten leven.”

“‘Goed leven met kwetsbaarheid en beperking’ is een boek voor iedereen, want wie heeft er zelf geen zorg te dragen. Als je een beetje goed rondkijkt, betreft het iedereen. En als je niet ziet, moet je beter kijken. Ga eens naar buiten en kijk rondom je heen, want er is veel te doen”, besluit De Wachter.

Beluister het gesprek met Dirk De Wachter in ‘De Wereld Vandaag’:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet