Dirk De Wachter: "Ik pleit voor Bongobonnen om thuis in de tuin te gaan zitten"

16 oktober 2017
Hoe kunnen we in een wereld vol prikkels tot rust komen? Friedl' Lesage vroeg het aan psychiater Dirk De Wachter.

Het boek Leven zonder filter van Fleur Van Groningen is de laatste weken een 'hot topic' in de media én in psychiaterwachtzalen. Van Groningen vertelt erin hoe ze omgaat met haar hoogsensitiviteit. Ook psychiater Dirk De Wachter merkt die 'hype': 

"De laatste twee weken spreekt iedereen er over. Hoogsensitiviteit is ook een term waar heel veel mensen zich in herkennen. Ook en vooral omdat het een niet-veroordelende term is."

Volgens Dirk De Wachter is hoogsensitiviteit eerder een positieve term: "Wees maar goed gevoelig in deze wereld. Ongevoeligheid lijkt me eerder een probleem. Maar daarvoor komen mensen niet bij mij..."

Wees maar goed gevoelig in deze wereld

 

Ik pleit voor een brede invulling van de normaliteit

Eén op vijf mensen blijkt hoogsensitief te zijn. Maar dat hoeft helemaal niet erg te zijn, zegt De Wachter: "Hoogsensitiviteit kan ook een talent zijn. Laten we dit niet problematiseren. Ik pleit voor een heel brede invulling van de normaliteit. Laat iedereen maar heel verschillend zijn."

Hoogsensitiviteit kan ook een talent zijn

Volgens Dirk De Wachter is het In een wereld vol prikkels belangrijk om tot rust te komen. "En daarvoor hoef je niet naar de Kaaimaneilanden te gaan. Geluk is ook gewoon in 'je hof' te vinden. Ik pleit dus voor Bongo-bonnen om thuis in je tuin te zitten."