Dirk Gerlo: "Lions hebben gevochten met een leeuwenhart"

17 augustus 2016
De Belgische hockeymannen staan na een klinkende overwinning tegen Nederland in de finale van het hockeytoernooi. Volgens Sporza-journalist Dirk Gerlo kunnen de Red Lions daarin tegen Argentinië hun olympische prestatie van een gouden randje voorzien. "Alle puzzelstukjes vallen in elkaar."

De Red Lions hebben in een rasechte derby der lage landen topfavoriet en concurrent Nederland veroordeeld tot een wedstrijd voor brons. Volgens Sporza-commentator Dirk Gerlo in de Olympische ochtend op Radio 1 lag dat in de eerste plaats aan de strijdlust die de Belgische hockeymannen aan de dag brachten. "De Lions waren enorm gretig. Ze hebben gevochten met een leeuwenhart."

"Ze hebben de wedstrijd echt verstandig aangepakt en afgezien van wat steriele druk van de Nederlanders zijn de Red Lions nooit in grote problemen gekomen. De Belgische verdediging stond echt pal."

"Daartegenover heeft Nederland de wedstrijd niet in de juist frame-of-mind afgelegd. Hier en daar werd verteld dat de weg naar de finale open lag en die zelfzekere instelling is hen fataal geworden. Bovendien houdt Nederland niet al te vaak rekening met het spel van de tegenstander. Dat hadden zich gisteren toch beter gedaan."

Voor de Lions vallen alle puzzelstukjes nu wel in elkaar. De voorbereiding liep nochtans niet zoals ze hadden gewild, maar hier stonden de Belgen er vanaf de eerste groepswedstrijd.

"Wat met opvalt is de gretigheid waarmee België hier speelt. Die is grotendeels te danken aan de uitstekende groepsgeest die coach Shane McLeod erin heeft gepompt. Hij weet als geen ander de juiste snaar te betokkelen in deze ploeg."

Mogen de Red Lions hopen op meer? "Ik sprak na de wedstrijd met spelers Loïck Luypaert en Tom Boon. Die zijn heel hard bezig met dat ene doel. Ze gaan resoluut voor goud en ze zullen niet ophouden voor dat doel bereikt is. Deze ploeg kan ook wel nog enkele jaren mee. Dit zeer verdiende historische succes zal dus niet het eindpunt betekenen van het Belgische succesverhaal in het hockey."

Kleinzoon Eddy Merckx zorgt voor Belgisch pigment bij Argentinië

Anderzijds waarschuwt Gerlo ook voor de Argentijnen. "We mogen die ploeg echt niet onderschatten. Veel spelers werden wereldkampioen bij de junioren in 2005 en die zijn nu allemaal tot volle wasdom gekomen."

"De Argentijnen hebben net als België een gretige en snel spelende ploeg. Bovendien hebben ze veel supporters meegebracht naar Brazilië. Dat zal hen zeker helpen."

"Ten slotte is er nog dat Belgisch tintje bij Argentinië. Met Luca Masso hebben ze daar iemand die lange tijd kon kiezen voor de Belgische nationale ploeg. Hij zal als kleinzoon van Eddy Merckx de wedstrijd zeker van extra pigment voorzien."

Bron: sporza.be