Dirk Rochtus: "Ik ben heel pessimistisch. Het ziet er niet goed uit"

18 juli 2016
Het was toch even schrikken toen we het nieuws over de mislukte staatsgreep in Turkije zagen binnenlopen. Maar wat zijn de gevolgen op langere termijn? Dirk Rochtus, docent Internationale Politiek aan de KU Leuven en Thomas More, is alvast pessimistisch.

“President Erdogan komt hier alvast versterkt uit naar voren” zegt Rochtus in De Ochtend. Hij voelt zich gedragen door het volk, dat hij heeft weten te mobiliseren tegen de militairen. En hij gebruikt deze gelegenheid om een grote zuivering door te voeren in het leger en in het justitieapparaat.

Het is toch wel merkwaardig dat er amper enkele uren na de mislukte staatsgreep zoveel rechters de laan werden uitgestuurd. Dat betekent dat die lijsten al klaar lagen.

Het kwam hem goed uit dus. Zo goed zelfs dat sommige mensen denken dat Erdogan de staatsgreep zelf in scène heeft gezet. Al denkt Rochtus zelf niet dat dit opgezet spel is. Maar de geschiedenis zal dit uitwijzen. “Het kan zijn dat we over 50 jaar misschien iets meer weten”.

Feit is wel dat hij nu zijn macht weer verder kan uitbouwen en uitbreiden. Denk bijvoorbeeld aan het leger, justitie, de media,..

Wat zijn de gevolgen voor de relaties tussen Turkije en Europa?

 “Dat Turkije overweegt om de doodstraf weer in te voeren, is heel bedenkelijk” zegt Rochtus. “Als dat gebeurt, kan Turkije het lidmaatschap van de Europese Unie vergeten.”

In het verleden heeft de Europese Unie ook altijd gezegd dat de rol van het leger in Turkije moet teruggedrongen worden. En Erdogan heeft daar ook voor gezorgd, met steun van de Europese Unie. "Het past ook niet in een democratie dat het leger eventjes orde op zaken gaat stellen".

Maar alles hangt af van hoe Erdogan nu zelf verder zal reageren. Als hij de rechtstaatsprincipes niet hanteert, zal de Europese Unie de zaak zeker anders bekijken.

"Het ziet er niet goed uit"

Hoe zal de situatie de komende dagen en weken evolueren? Rochtus is heel pessimistisch. 

Beluister hieronder de volledige analyse: