Discussie over bouwvergunning voor villa in Kluisbos

24 oktober 2016
Het Kluisbos, sinds 1977 beschermd natuurgebied in de Vlaamse Ardennen, dreigt deels verkaveld te worden. Dat schrijft De Morgen maandag. Ondanks het verzet van de gemeente en buurtbewoners willen de grondeigenaars er een villa bouwen met een tuin van 3.000 vierkante meter. Dat schrijft De Morgen.
De grondeigenaars beroepen zich op een verkavelingsvergunning van 53 jaar geleden om bouwgrond van hun stuk bos. Iets wat het gemeentebestuur van Kluisbergen weigerde op basis van een negatief advies van het Agentschap voor Natuur en Bos en de provinciale administratie. De Oost-Vlaamse deputatie, met daarin onder meer Geert Versnick (Open VLD), steunt de bouwplannen van de eigenaars wel en kende vervolgens de gevraagde vergunning toe.

Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen), die in de Vlaamse Ardennen woont, heeft aan Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) gevraagd om in te grijpen. "Aanvankelijk zei zij dat het haar bevoegdheid niet was en dat de gemeente dat moest doen", zei Meuleman in "De ochtend" op Radio 1. "Wij roepen de minister nu op om het Kluisbos te beschermen en te kijken naar andere bossen, waar nog oude verkavelingen op berusten."

Schauvliege (CD&V) belooft nu in te grijpen. "Ik wil het Kluisbos niet zien verdwijnen", laat ze weten aan De Morgen. De minister wil met iedereen rond de tafel gaan zitten om tot een oplossing te komen. Elisabeth Meuleman reageert hier positief op. "We zijn hoopvol", maar hoopt dat de minister maatregelen neemt om te vermijden dat hetzelfde zou gebeuren in andere natuurgebieden.

Bron © deredactie.be