'Disney Klassiekers' met Arnold Gelderman: de meesterlijke stemacteur in talloze Disney-films

24 maart 2022
Filmjournalist Robin Broos, bekend van het filmmuziekboek The Original Soundtrack, is al zijn hele leven grote fan van alle Disney-films. Met heel veel enthousiasme maakt hij de podcast 'Disney Klassiekers' waarbij hij elke aflevering een klassieke Disney-tekenfilm bespreekt met een gast. Te beginnen met de oudste - 'Snow White and the Seven Dwarfs' uit 1937 - werkt hij de lijst chronologisch af. 'Zandman' laat de bijzondere laatste aflevering horen.

"Intussen heb ik alle klassieke Disney tekenfilms opnieuw bekeken voor deze podcast. Een naam die in die 64 afleveringen regelmatig terugkwam, is deze: Arnold Gelderman", zegt Robin.

"Stemregisseur van haast alle goede, Nederlandstalige versies van Disneyfilms. Maar ook stemacteur van personages als Kaa de slang uit ‘Jungle Boek’, Robin Hood uit ‘Robin Hood’, Lumière uit ‘Belle en het Beest’ en natuurlijk, Scar uit ‘De Leeuwenkoning’. Hij vertelt over hoe hij in dit vak rolde, waarom hij per se een Shakespeariaanse acteur voor de geest van ‘Aladdin’ wou, of waarom Timon en Pumbaa uit Vlaanderen komen. Maar ook wat de Amerikanen van zijn werk hebben overgenomen, en wat hij beter niet had gezegd tegen de Disneybazen. Hij trapte op lange tenen en ging uiteindelijk meer voor Dreamworks werken. Zeg niet zomaar ‘stemmetjes doen’. Het is acteren. En Arnold Gelderman is er een absolute meester in."

De aflevering met Arnold Gelderman hoor je in 'Zandman' op donderdag 24 maart tussen 22 en 23 uur. Of wanneer het jou past, via Radio 1 Select of onze app.

Lees ook