Dit is de kleur van het jaar

7 december 2018
En die heet ‘living coral’.

“Living coral heeft een neonachtige tint, tussen oranje en roze in”, vertelt kleurtrendwatcher Hilde Francq. “Letterlijk vertaald betekent ze ‘levend koraal’.”

Het Amerikaanse bedrijf Pantone kiest elk jaar een nieuwe kleur van het jaar. Francq: “Zij brengen ook een internationaal kleurcoderingssysteem op de markt, zodat mensen wereldwijd kunnen communiceren over kleur. Dat is echt een referentie. Als ik bij mijn fabrikant in China een PMS 109 vraag, dan weten ze daar perfect welk type geel ik nodig heb.”

Op welke criteria gaat Pantone precies af om die kleur van het jaar te kiezen? “Zij scannen tal van domeinen, zoals de modewereld, de interieurindustrie en de beautysector. Daar halen ze dan een opvallende trendy kleur uit. Ze kijken ook naar de early adopters, de avant-garde.”

Aaibaarheidsfactor

“Maar de kleur geeft ook commentaar op de actualiteit”, gaat Francq verder. “Op dit moment zitten we in een tijdperk van technologisering. Er zijn overal schermen. Living coral is daar een reactie op. Het is juist een menselijke, warme, tactiele kleur, met een hoge aaibaarheidsfactor. De kleur heeft een hoog feelgoodgehalte.”

“Pantone koos ook voor deze kleur omdat de concepten van mannelijkheid en vrouwelijkheid fel in beweging zijn. Deze kleur draagt beide in zich. En ten slotte is er ook de link met de milieubeweging. Koraal staat wereldwijd onder druk.”

Zien we living coral dan binnenkort overal opduiken in het straatbeeld? “Zeker”, zegt Franq. “en natuurlijk ook op Instagram.”

Lees ook:

Herbeluister het gesprek