Dit is de schoonste zin van Hugo Claus

23 maart 2018
Radio 1 en het Letterenhuis Antwerpen gingen op zoek naar de 'Schoonste zin van Claus'

“Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders.”

De schoonste zin van Hugo Claus, dat is volgens jullie: “Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders”, een zin uit de gedichtencyclus Oog om oog.

Dat maakte actrice Hilde Van Mieghem, en jarenlang bevriend met Hugo Claus, bekend Culture Club. Met deze zoektocht houden Radio 1 en het Letterenhuis in Antwerpen de herinnering aan de tien jaar geleden overleden schrijver levend.

Uit tien originele Hugo Claus-zinnen hebben jullie de voorbije week volgende top drie gekozen. In totaal hebben ongeveer duizend mensen gestemd.

1. “Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders.” (uit de gedichtencyclus Oog om oog)

2. “Mijn vrouw, mijn heidens altaar, Dat ik met vingers van licht bespeel en streel, Mijn jonge bos dat ik doorwinter, Mijn zenuwziek, onkuis en teder teken, Ik schrijf je adem en je lichaam neer Op gelijnd muziekpapier.” (uit het gedicht Ik schrijf je neer’)

3. “In mij vergaat uw leven wentelend, gij keert. Niet naar mij terug, van u herstel ik niet.” (Uit het gedicht De moeder)

Hilde Van Mieghem, curator van de Hugo Claus-expositie in het Letterenhuis in Antwerpen:

“Een zeer verrassende zin. Ik had niet verwacht dat deze zou halen, ik denk dat veel mensen zich in deze zin herkennen.”