Is dit de vader van de Bitcoin?

10 december 2015
Succes heeft meestal vele vaders, maar dat geldt niet voor de Bitcoin. De bedenker(s) van dat crypto-betaalmiddel verschuil(en)t zich al zes jaar achter het pseudoniem 'Satoshi Nakamoto'.
Maar gisteren heeft de politie in Sydney het huis en het kantoor binnenstebuiten gekeerd van ene dr. Craig Wright. Dat gebeurde - toevallig of niet - luttele uren nadat online-media hem met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid hadden aangewezen als het brein achter Bitcoin.
 
Nu is het niet de eerste keer dat de media Satoshi Nakamoto menen te ontmaskeren. Vorig jaar ging Newsweek nog verkeerdelijk achter een echte (Dorian) Satoshi Nakamoto aan. 
 
Maar de 'bewijstlast' die de technologie-magazines Wired en Gizmodo nu aandragen is op zijn minst indrukwekkend. En dr. Craig Wright heeft stevige banden met de wereld van de Bitcoin. Hij is een grote bitconbelegger, en in oktober zat hij nog samen met computerspecialist en cryptograaf Nick Szabo - ook een vermeende bitcoinfounder - in het 'all stars panel' op het Bitcoin Investor Conference in Las Vegas. Enfin, hij was virtueel aanwezig, via skype (plaatje).
 
De Bitcoin-wereld reageert skeptisch op de onthullingen in Wired en Gizmodo. Benieuwd naar het oordeel van de Belgian Bitcoin Association. Waarom wil de bitcoinbedenker trouwens per se anoniem blijven?