'Dit is een maandag zoals er maar al te weinig zijn'

5 juni 2017
'Dit is een maandag zoals er maar al te weinig zijn'

Welkom in het middagjournaal van maandag 5 juni. Een bijzondere maandag natuurlijk want ik wil haast wedden dat u vandaag vakantie hebt. Dit is een maandag zoals er maar al te weinig zijn. Vrij. Verlof. Vakantie. Een cadeautje van onze-lieve-heer is het.

Dat zit namelijk zo en U moet mij maar vergeven als ik een beetje als Rik Torfs ga klinken maar we moeten het even over de kerkelijke feestdagen hebben.

Kerstmis kent u, dan is Jezus geboren en hangen we ballen in de bomen. Pasen kent u ook, dan is hij verrezen en eten we meer chocolade dan goed is voor ons. Maar Pinksteren, Pinksteren is een beetje een miskende feestdag - zonder cadeautjes, zonder veel traditie. En toch is het de beste feestdag van alle want hij gaat over ons. Niet over zijn geboorte of zijn verrijzenis maar over ons. Over u en ook een beetje over mij. Over mensen die twijfelen, aarzelen, het even niet meer weten, over mensen die iemand missen en niet voortkunnen, over mensen die de ziekte van deze tijd hebben. Een burn-out. En dan komt de geest van Pinksteren en is de burn-out weer een serieuze vlam. Een uitslaande brand zelfs. Pinksteren is het feest van de energie en die duurt vandaag nog voort.

U wordt spontaan vrolijk als u dit hoort en dat is des te opmerkelijker want u had al een vrije dag! Hoeveel vrolijkheid kan een mens hebben op maandag?

Geen nood, ik ga de pret bederven. De vrije Pinkstermaandag staat onder druk. Sommige mensen willen ervan af. Zij willen dat u aan de arbeid gaat vandaag. In ruil krijgt u 11 juli bijvoorbeeld. Dat is een vals aanbod natuurlijk want in juli hebt u al vakantie. Anderen beweren dat vakantiedagen als deze onze economie handenvol geld kosten en dat de Fransen de feestdag daarom al hebben opgegeven. In Nederland gaan zelfs stemmen op om hem te ruilen voor het Suikerfeest.

Ook al klinkt die laatste feestdag verdraaid lekker, ik zou het niet doen. Pinkstermaandag is onze mooiste feestdag, dat heb ik net uitgelegd. De maandagblues gecombineerd met een energetische opstoot, dat vieren we vandaag. En dat willen we niet kwijt.

Bovendien: als we op zondag een lentefeest geven aan onze kinderen, dan hebben we deze maandag echt wel nodig om te bekomen.

Radio 1 Select