“Dit is een slag voor het Egyptische toerisme”

29 december 2018
VRTNWS
Journaalanker Wim De Vilder was gisteravond bij de piramides van Gizeh toen enkele kilometers verderop een aanslag werd gepleegd op een bus met Aziatische toeristen. Daarbij vielen vier doden en 12 gewonden. De Vilder vreest dat dit een ommekeer zal betekenen voor het toerisme in Egypte. “Dit is erg voor de dodelijke slachtoffers en hun nabestaanden, maar ook voor de Egyptenaren die van het toerisme moeten leven.”

Gisteravond was ik in Gizeh, op het moment van de aanslag. Maar ik moet zeggen: ik heb de aanslag niet gehoord, want gizeh is vrij groot”, vertelt De Vilder in “De ochtend”. “De aanslag is gebeurd op een paar kilometers afstand van de piramides, terwijl ik er vlak bij was op dat moment.”

De Vilder is op dit moment op reis in Egypte en wilde gisteravond, net als de Vietnamese toeristen die het slachtoffer werden van de aanslag, naar de klank- en lichtshow op de piramides gaan. “Maar uiteindelijk hebben we ervan afgezien omdat het vrij fris is in Cairo op dit ogenblik en wij niet de hele avond in de kou wilden zitten.”

Zelf heeft De Vilder niets gehoord of gezien van de aanslag en in het hotel waar hij verblijft, merkte hij er ook weinig van. “Er was hier gisteravond een trouwfeest bezig; dat is niet stilgelegd. "

"Je merkt wel dat de mensen in het hotel nu supervriendelijk zijn, want zij zijn ook slachtoffer van wat hier gebeurd is. Na zo’n aanslag merken zij meteen dat het aantal toeristen enorm achteruitgaat. Dit is voor hen een economische klap.”

Je merkt wel dat de mensen in het hotel nu supervriendelijk zijn, want zij zijn ook slachtoffer van wat hier gebeurd is

Het journaalanker merkt op dat het aantal aanslagen op toeristen in Egypte de laatste jaren fel was afgenomen. “De Egyptische regering doet er ook alles aan om aanslagen te vermijden. Zo zie je overal dat er stevige veiligheidsmaatregelen zijn.”

“De aanslagen van de afgelopen jaren waren vooral tegen christelijke kerken gericht en minder tegen toeristen. Ik denk dat deze aanslag een ommekeer zal betekenen en een slag zal zijn voor het toerisme, zeker vanuit Azië, van waaruit steeds meer mensen vandaan kwamen om Egypte te ontdekken. Die markt zal nu wel opdrogen. Dat is erg voor de dodelijke slachtoffers en hun nabestaanden, maar ook voor de Egyptenaren die van het toerisme moeten leven”, besluit De Vilder.

Bron: vrtnws.be en "De Ochtend"

Lees ook