"Dit is een zwarte dag voor de democratie"

27 december 2018
Radio 1
Guy D'haeseleer, lijsttrekker van de uiterst rechtse partij Forza Ninove, is niet te spreken over het feit dat er in Ninove een coalitie is gevormd zonder zijn partij. "Dit is een slag in het gezicht van een groot deel van de Ninovieters in het algemeen, en de Vlaamsgezinde kiezer in het bijzonder", reageert hij op Facebook. Vooral N-VA'er Joost Arents, die tegen de wil van zijn partij de coalitie een meerderheid bezorgde, moet het ontgelden.

Het nieuws over een coalitie in Ninove liep gisteravond laat binnen: Open VLD gaan in zee met de partij S.A.M.E.N en krijgen daarbij de steun van N-VA-lijsttrekker Joost Arents. Forza Ninove, de partij die op 14 oktober maar liefst 40 procent van de stemmen binnenhaalde, valt uit de boot.

Door de toezegging van Arents beschikt de nieuwe coalitie over een nipte meerderheid van 17 zetels, met slechts 1 zetel op overschot, maar hoe dan ook: er is een meerderheid, waardoor de dreigende onbestuurbaarheid van Ninove wordt vermeden. Nochtans had Arents' partij N-VA na de nederlaag bij de verkiezingen beslist om in de oppositie te gaan, en keert hij zich met zijn beslissing om tot de coalitie toe treden dus tegen het partijstandpunt.

Guy D'haeseleer is over dit alles niet te spreken. "Dit is een zwarte dag voor de democratie in het algemeen en voor de stad in het bijzonder", reageert hij bij VRT NWS. "Het is een slag in het gezicht van een groot deel van de Ninovieters in het algemeen, en van de Vlaamsgezinde kiezer in het bijzonder." En vooral Arents krijgt de volle laag. "De maskers vallen af", reageerde hij gisteravond al op Facebook. "Hoe hypocriet kan men zijn. Deze man, die erin slaagde om tijdens zijn “fractieleiderschap” het aantal N-VA-mandatarissen te herleiden van 6 naar 2, slaagt er nu in zijn "principes" te verloochenen en te kiezen voor het postje."

Volgens D'haeseleer is de kiezer "totaal misleid" door Arents. "Als je 40 procent van de kiezers, en zeker je eigen kiezers zo te kijk zet, ben je het niet waard om mensen te vertegenwoordigen."

Dit is een slag in het gezicht van een groot deel van de Ninovieters

"Op naar absolute meerderheid in 2024"

Nochtans waren er verkozenen van andere partijen die met hem wilden samenwerken, beweert D'haeseleer, die mikte op gedoogsteun. "Ze willen ook iets doen aan het slechte bestuur, het linkse beleid dat ver van de kiezer staat, maar de nationale partijleidingen hebben druk uitgeoefend en er anders over beslist."

En vooral de nationale partijleiding van de N-VA is kop van Jut. "De N-VA zou tegen het cordon sanitaire zijn, maar in de praktijk past men het wel gewoon toe. Het is een traditionele partij geworden, waar principes en idealisme van geen tel meer zijn, maar waar men alleen maar kiest voor de macht."

Al heeft dat volgens de Forza Ninove-lijsttrekker ook het voordeel van de duidelijkheid: "De Vlaamsgezinde kiezer heeft maar één mogelijkheid meer: een keuze voor Vlaams Belang in 2019. En deze laffe houding geeft me de moed om er vanaf 3 januari in te vliegen, samen met mijn 15-koppige fractie. Op naar de volstrekte meerderheid in 2024".

"Mars voor Ninove"

Dries Van Langenhove, van het uiterst-rechtse Schild & Vrienden, heeft op Facebook opgeroepen om een "Mars voor Ninove" te houden op 3 januari, als steunbetuiging aan Forza Ninove. Een idee dat D'Haeseleer wel genegen is. "Ik ga met hem contact opnemen", zegt hij in "De ochtend". "Ik verleen uiteraard mijn volledige medewerking aan die mars."

Bron: vrtnws.be en "De Ochtend"

Lees ook