"Dit is geen kwestie van Antwerpen vs. Brugge. Opbieden is nooit gebeurd"

17 juni 2016
De Ronde van Vlaanderen start voortaan in Antwerpen, en niet langer in Brugge. Een opvallende koerswijziging. Burgemeester Bart De Wever is een tevreden man: “We zijn hier heel blij mee. We hebben een traditie van grote evenementen, die we nog proberen te versterken.”

Antwerpen slaagde er in het verleden al meermaals in om vele bezoekers te lokken. Denk maar aan de reuzen, en de start van de Tour de France. Die Tourrit heeft blijkbaar ook indruk gemaakt op de organisatoren van de Ronde van Vlaanderen, zegt Bart De Wever in De Ochtend.

Het kost Antwerpen wel een flinke duit: 400.000 euro per jaar. “Een normale prijs”, vindt De Wever “Zeker als je het vergelijkt met de start van bijvoorbeeld de Ronde van Frankrijk. Je moet het afwegen tegen de commerciële waarde van zo’n gebeuren”. Het is goed voor de uitstraling van de stad, en de toeristische sector zal er wel bij varen.

400.000 euro per jaar is een faire prijs.

De Wever begrijpt de teleurstelling van Brugge. Maar hij benadrukt dat dit geen kwestie is van Antwerpen versus Brugge. “Er is zeker geen opbod geweest.” Er is één gesprek geweest, en het was meteen beklonken.

Antwerpen heeft nu een contract van 5 jaar. Dat komt mooi uit, want in 2020 viert men in Antwerpen ook 100 jaar Olympische Spelen. Het startpunt staat nog niet vast. Mogelijk wordt het de Grote Markt.

Radio 1 Select