“Dit gruwelijk accident had kunnen vermeden worden”

31 augustus 2016
Twee jaar geleden kwam de zesjarige Ziggy om het leven bij een ongeval op een kruispunt op de Turnhoutsebaan in Deurne. Het licht stond voor hem op groen, en dus reed hij rechtdoor. Maar op hetzelfde moment kregen ook de auto’s en vrachtwagens groen om rechtsaf te slaan… “Dit gruwelijk accident had kunnen vermeden worden” zegt Katrien Van Den Bleeken in 'De Ochtend'.

Enkele ouders uit de klas van Ziggy zijn een jaar geleden een actie gestart, voor meer veiligheid op kruispunten voor fietsers en voetgangers. Maar ze zagen nog maar weinig politieke actie en reactie. Initatiefneemster Katrien Van Den Bleeken is gefrustreerd. Naar aanleiding van 1 september doet ze haar oproep opnieuw.

“De situaties op de kruispunten zijn heel onveilig” zegt ze. “Dit gruwelijk accident had kunnen vermeden worden.” Een oplossing zou nochtans simpel kunnen zijn:

We ijveren ervoor dat de fietsers en de voetgangers eerst kunnen oversteken, en dat auto’s en vrachtwagens pas daarna kunnen afslaan.

Of anders gezegd: wanneer het groen is voor de auto’s en vrachtwagens, zou het sowieso rood moeten zijn voor de zachte weggebruiker.

“We leren onze kinderen aan dat ‘groen’ gelijk staat aan oversteken. Maar op dit moment moeten ze nog dubbel kijken, en dat is dubbel onveilig. Niet alleen voor onze kinderen, maar voor iedereen die het verkeer ingaat” zegt Van Den Bleeken. “Dit geeft een vals gevoel van veiligheid.”

Opmerkelijk: wat Katrien en co voorstellen is in Nederland de regel. “Onze actie is in principe haalbaar, dus gaan we er voluit voor.”