Geen ticket voor Gentse school. Gevolg: jongen anderhalf uur per dag lánger onderweg

6 maart 2018
Vicky De Dapper woont in Merelbeke, en werkt in Gent. Haar zoon Matthias zou bijzonder graag samen met zijn vrienden in Gent naar school gaan, dus waagde ze haar kans via het aanmeldingssysteem. “Maar de loterij besliste dat ik helemaal geen ticket kreeg”, vertelde ze in "Hautekiet". Ze is bijzonder ontgoocheld, want het alternatief ziet er niet fraai uit.

Mijn zoon Matthias zag het volgende schooljaar volledig zitten. De grote stap naar het middelbaar in een Gentse school naar keuze.

De bedoeling was dat Matthias samen met zijn huidige klasgenoten, die wel een ticket hebben, dagelijks vanuit Merelbeke naar school zou fietsen.

Aangezien ikzelf in het UZ van Gent werk, kozen we de scholen zowel in functie van Matthias zijn talenten, als bereikbaarheid.

Helaas, het loterijsysteem besliste daar anders over. We kregen helemaal niks. Geen énkel ticket voor ons en 155 andere gedupeerden.

We vinden dat dit indruist tegen het grondwettelijk recht op vrije schoolkeuze en onderwijsrichting.

Na dit nieuws namen we contact op met een persoon die ons vertelde dat er nog enkele vrije plaatsen waren op andere scholen in Gent. Deze scholen zijn echter geen optie voor onze ontroostbare zoon, daar hij reeds lang voor zichzelf een keuze gemaakt had.

Wij zijn nu genoodzaakt om uit te wijken naar een andere regio. Dit heeft als gevolg dat Matthias dagelijks anderhalf uur langer onderweg is ván en náar school.

Wij zijn van mening dat elk kind zijn school moet kunnen kiezen rekening houdende met zijn of haar talent.

Lees ook: