"Dit is helemaal gepolariseerd. We willen enkel een aanpak op maat van de scholen"

3 juli 2018
De Gentse stadsscholen zullen dan toch niet vanaf 1 september de hoofddoek in regel toestaan. Het nieuwe reglement dat scholen zou verplichten om het religieuze symbool toe te laten tenzij ze een verbod kunnen argumenteren, wordt ingetrokken na felle kritiek van meerderheidspartij Open VLD. Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) betreurt het "gepolariseerde klimaat" rond de kwestie

Er komt dan toch geen algemene toelating om een hoofddoek te dragen in de stadsscholen in Gent. Dat heeft schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) aangekondigd.

Decruynaere wees op de nood aan een nieuw reglement na een uitspraak van de Tongerse rechtbank in een proces van enkele Maasmechelse moslima's tegen het Gemeenschapsonderwijs (GO!). Maar de algemene richtlijn kreeg felle kritiek van coalitiepartner Open VLD, die wijst op de beroepsmogelijkheid in die zaak en vroeg om bijkomend overleg binnen het schepencollege. Dat komt er dus.

"We zullen ook in overleg gaan met het LOP en de schoolbesturen", zegt Decruynaere. Die voegt eraan toe dat de schoolreglementen van alle Gentse stedelijke scholen individueel bekeken zullen worden. "Acute juridische lacunes worden opgevuld, in het belang van zowel de leerlingen als de schoolteams."

Maar de algemene richtlijn vanaf 1 september komt er dus niet. Het Gentse stadsbestuur kwam maandagmiddag bijeen over de kwestie en beslist om het dossier in de schoot van het college te behandelen, "met de sereniteit die in een dergelijk gevoelig maatschappelijk debat nodig is".

"Het is altijd zo geweest dat we het school per school zouden bekijken", probeert Decruyenaere vanavond te verduidelijken bij VRT NWS. Een hoofddoekenverbod kan dus altijd. "Als er druk wordt gezet op leerlingen om de hoofddoek te dragen, als het schoolklimaat erom vraagt, kan er echt wel een hoofddoekenverbod zijn", luidt het nog.

Beluister ook het interview met Decruyenaere in 'Radio Rusland':

Bron: vrtnws.be en 'Radio Rusland'