Hoe noem je een 'actieve oudere'? Vlaanderen kiest voor 'jagger'

4 november 2019
Nederland heeft een nieuw woord voor 'een actieve oudere': de vitalo. Dat kan beter, vonden wij. En dus ging 'Nieuwe Feiten' op zoek naar een Vlaams alternatief. Nadat jullie massaal gestemd hebben, is er nu een winnaar uit de bus gekomen.

Zo hebben jullie gestemd:

Staafdiagram

Uit de meer dan 500 inzendingen selecteerde taaladviseur Ruud Hendrickx een shortlist van 10 mogelijkheden. Onder meer 'goknar', 'krakker' en 'herfstbloeier' waren kanshebbers, maar het is het woord 'jagger' dat met de hoofdprijs gaat lopen! "Die benaming is ontstaan als afkorting van Jong Actief Gepensioneerd. Maar als je het op z'n Engels uitspreekt, en dat is ook de bedoeling, dan krijg je meteen het beeld van Mick Jagger, dé ultieme jagger", zegt taaladviseur Ruud Hendrickx. De suggestie voor het woord 'jagger' komt van auteur Christophe Vekeman.

Of de term jagger over enkele jaren in het woordenboek zal staan, is nog koffiedik kijken. "Als je een woord in het woordenboek wil krijgen, dan moeten heel veel mensen dat woord gaan gebruiken gedurende langere tijd. Dan wordt het een echt levend woord en krijgt het een plek in het woordenboek", zegt Ruud Hendrickx, die zelf hoofdredacteur is van het Van Dale-woordenboek.

Ik koos voor 'jagger' omdat ik dit jaar afscheid heb moeten nemen van een goeie vriend die zelf nog in de fleur van zijn leven was na zijn zestigste en die wij in onze vriendengroep altijd jagger noemden. Bovendien vind ik de dubbele betekenis mooi: de verwijzing naar Mick Jagger en de afkorting van Jong Actief Gepensioneerde.”
Kris

Hendrickx zelf is alvast tevreden met de nieuwe benaming: "Ik ben zelf 55-plusser en ik wil gerust ook als jagger door het leven gaan."

Ook Annemie Peeters stemde mee en koos voor 'nouveau gris'. Dat woord eindigde op een derde plaats, ver achter 'jagger' en de 'actiefplusser', die goud en zilver ontvangen.

Bekijk het interview in Nieuwe Feiten

Bekijk de statistieken

De cijfers

Lees ook