Dit jeugdboek MOET bij iedereen onder de kerstboom

18 december 2017
‘Dit is zonder twijfel een boek dat onze kleinkinderen nog aan hun kleinkinderen gaan voorlezen’. Dat schreef een lezer op de boekenwebsite Goodreads erover. Ook Maartje Swillen, van boekenwinkel Boekarest, is helemaal gek van Lampje.

Het is door Maartje Swillen dat heel Leuven 'Lampje' ondertussen al las: "Het is een heel mooi boek, iedereen zou het moeten lezen." zegt Swillen. Zij zag nog nooit een personage dat zo rijk en uniek is uitgewerkt: "Het is echt een heel uitzonderlijk debuut."

In het boek wordt hoofpersonage Lampje naar een 'zwart huis' gestuurd na de dood van haar moeder: "Ze sluit er vriendschap met een jongen die Edward heet maar die zij vis noemt. Ze hebben beide iemand verloren en willen zich heel graag bewijzen: Lampje wil leren lezen en Vis wil leren lopen. Maar Vis is een zeemeerjongen. Hun vriendschap ontdooit ook de mensen rondom hen."

Het boek werd geschreven door Annet Schaap, geen onbekende naam: "Ze is illustratrice, vooral voor Nederlandse boeken. Dat zie je ook in het boek, het is erg poëtisch geschreven. De zin: een rots ligt tegen het strand als een ziek kind tegen zijn moeder is een plezier om te lezen.". 

Annet Schaap tekende ook al haar personages uit op haar website.