“Dit komt vrij onverwacht, want België heeft heel wat fantastische street art”

27 september 2019
Het straatkunstwerk van de Britse kunstenaar David Walker op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt in Roeselare is door de luisteraars van Culture Club op Radio 1 verkozen tot Strafste Street Art van Vlaanderen en Brussel. “Dit komt vrij onverwacht, want België heeft heel wat fantastische street art”, reageert de kunstenaar.

Wanneer het op straatkunstwerken aankomt zijn Belgen vrij verwend. “Jullie hebben heel wat fantastische street art, dus mijn overwinning komt wel wat onverwacht”, vertelt Walker in Culture Club.

Toch blijkt de favoriet het werk van Walker in Roeselare te zijn. Luisteraars konden de hele maand september hun favoriete Street Art-kunstwerk doorsturen naar Culture Club. Het werk van David Walker in Roeselare was een overduidelijke publiekslieveling en werd uiteindelijk bekroond met de titel "Strafste Street Art van Vlaanderen en Brussel".

Foto: Kunstwerk David Walker in Roeselare
Foto: Kunstwerk David Walker in Roeselare

De gevel toont het gezicht van een vrouw, een veelvoorkomend thema binnen het werk van Walker. “Toen ik begon met kunst te maken was het vrouwelijke portret voor mij een maatstaf van goede schilderkunst. Meestal gaat het om vrouwen die ik al ontmoet heb, en baseer ik me op een foto die ik of mijn vrouw gemaakt heeft”.

Het beeld koos de kunstenaar op het laatste nippertje. “Oorspronkelijk koos ik voor een andere foto, maar die werd omgewisseld voor een beeld dat beter bij de omgeving paste”.

Opmerkelijk is dat de ogen van de vrouw gesloten zijn. “Ik ben compleet blind aan mijn rechteroog, waardoor ik evenveel portretten van mensen met gesloten ogen en mensen met open ogen wil schilderen”.

Meestal weet ik niet hoe mijn werk er uiteindelijk zal uitzien

Kleur is een belangrijke rode draad doorheen de werken van Walker. “Ik werk heel ongestructureerd en verspreid verf in verschillende kleuren over de hele muur. Meestal weet ik ook niet hoe het werk er uiteindelijk zal uitzien. Het is geen punt A naar punt B proces”.

Voor het werk in Roeselare gebruikte hij alvast 70 tot 80 spuitbusjes met verf

En wie niet genoeg kan krijgen van het werk van David Walker kan ook in Diest of Dendermonde terecht.

Lees ook: