Code oranje, minder telewerk en mondmaskers afschaffen voor jonge kinderen: dit ligt op tafel bij het Overlegcomité

11 februari 2022
Voor de derde keer al dit jaar zitten de verschillende regeringen van ons land straks rond de tafel om zich - nog maar eens - te buigen over de coronamaatregelen. Op die tafel: zakt de coronabarometer van code rood naar code oranje? Het antwoord is naar alle waarschijnlijkheid: ja. Daarnaast wordt er onder meer nog gesproken over het afschaffen van de mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 6 jaar.

Code oranje of niet?

Bij het vorige Overlegcomité op 21 januari werd de lang verwachte coronabarometer uiteindelijk ingevoerd, meteen in code rood. De barometer moet vooral meer voorspelbaarheid in de coronaregels krijgen en de beslissingen transparanter maken.

Dit zijn de drempelwaarden voor de verschillende codes:

Dit zijn de drempelwaarden voor de verschillende codes:

Code oranje ligt binnen handbereik. Het aantal patiënten op intensieve zorg ligt zelfs al binnen de drempelwaarden. "We verwachten dat in de tweede helft van februari ook het aantal ziekenhuisopnames zal zakken onder de 150 opnames per dag", zegt viroloog Steven Van Gucht daar eerder deze week nog over.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) liet gisteren in de Kamer nog verstaan dat er een brede consensus is om te zakken van code rood naar code oranje. Als startdatum wordt richting volgende week vrijdag gekeken, de 18e februari dus.
 

De politiek behoudt over de coronabarometer wel steeds het laatste woord. Uitzonderingen op bovenstaande zijn dus steeds mogelijk en tot de persconferentie na het Overlegcomité straks kan er altijd wel iets veranderen.

De cultuursector staat alvast te springen om naar code oranje te gaan en wil graag ook op korte termijn perspectief op code geel, omdat ze dan terug aan 100 procent capaciteit kunnen draaien. Afwachten of ze dat perspectief ook gaan krijgen.

Lang niet alle sectoren zijn opgenomen in de barometer. De echte discussies gaan dus vooral over die andere sectoren gaan.

Mondmaskers voor jonge kinderen

Een zo'n discussiepunt is de mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 6 jaar. Onder meer Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) zijn voorstander om die mondmaskerplicht op school zo snel mogelijk af te schaffen.

Viroloog Van Gucht zou liever wachten tot na de krokusvakantie. "Dat is een duidelijke mijlpaal en tegen dan gaat de druk nog meer afgenomen zijn", zei hij daarover eerder deze week. "Er zijn ook kinderen van ouders die tot een risicogroep behoren die naar school gaan. Zij zullen blij zijn dat hun kind nog een extra bescherming heeft op school."

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zit op dezelfde lijn als Van Gucht. Tijdens het vragenuurtje in de Kamer gisteren zei hij dat het wat hem betreft stapsgewijs kan na de krokusvakantie. Dat is dan vanaf 7 maart. Mogelijk zal de discussie dus vooral over de timing gaan.

Telewerk, shoppen en coronapas

Ook telewerk staat op de agenda. Nu is dat nog vier dagen per week verplicht. Er wordt bekeken of dat eventueel kan teruggebracht worden naar drie dagen per week. Eventueel wordt dat zelfs een aanbeveling en geen verplichting meer.

Momenteel mag je ook hoogstens per twee gaan winkelen, ook dat wordt mogelijk opgetrokken.

De afschaffing van de fel bekritiseerde coronapas ligt overigens niet op de tafel. Het zogenoemde Covid Safe Ticket (CST) belandt pas bij code geel in de schuif. Al is een verrassing bij een Overlegcomité natuurlijk nooit uitgesloten. Afwachten dus tot de persconferentie later vandaag.

Johny Vansevenant blikt vooruit.

Bron: vrtnws.be en De ochtend