Dit mag je vanaf nu niet meer doen in Rome

16 november 2018
Rome draait de duimschroeven aan. Het gemeentebestuur verstrengde een paar bestaande orderegels, om de stad proper te houden. Doekjes voor het bloeden, of een nieuwe start?

Ga je binnenkort naar Rome? Dan moet je je ervan bewust zijn dat daar een paar strenge regels gelden. De stad is verwaarloosd, en het bestuur stelde een nieuw reglement op ‘voor het behoud van het decorum van de stad’.

Voortaan zie je geen verklede centurions meer aan het colosseum

Met het verbod om in vuilnisbakken te graaien treft het stadsbestuur vooral lokale bewoners. Die mogen zich ook niet meer verkleden als Romeinse soldaat. Gedaan dus met de centurions aan het colosseum.

Picknicken

De Nederlandse correspondente Andrea Vreede zet ook een aantal verboden op een rij die de toeristen kunnen pijn doen. Dit mag je vanaf nu niet meer in Rome:

  • Picknicken in een openbaar park
  • Een pizza eten op de stoep 
  • In fonteinen zwemmen
  • Geen alcohol meer drinken of kopen in bepaalde tijdstippen of zones

Overtreed je deze regels, dan kan kan je een boete krijgen, of zelfs, in het uiterste geval, tot zestig dagen uit de stad verwijderd worden.

Controle

“Maar ook al worden er maar liefst 500 nieuwe politieagenten aangeworven om alles te controleren, de vraag blijft hoe ze dat alles in godsnaam zullen controleren”, zegt Andrea Vreede.

Vreede: “Ik woon al lang genoeg in Rome om te zien hoe verschrikkelijk slecht het hier gaat. Jarenlang wanbestuur en corruptie bereiken nu een hoogtepunt. Vuilnis wordt niet opgehaald, er zijn gaten in de straten, en het openbaar vervoer is rampzalig. Bussen zakken gewoon door hun wielen. Burgemeester Virginia Raggi overleefde enkele schandalen, en wil met de verstrenging een doorstart maken. Het is een doekje voor het bloeden, maar het is alleszins een begin.”

Herbeluister het interview 

Lees ook