"Is dit nog wel een realistische begroting? Op vlak van asiel niet"

18 december 2018
© Radio 1
De oranjeblauwe minderheidsregering van Charles Michel zoekt deze week goedkeuring in het parlement voor de begroting. Maar N-VA-kopstuk Theo Francken plaatst daar nu zijn vraagtekens bij, omdat volgens hem minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) haar beleid heeft gewijzigd. "Deze begroting is niet meer up-to-date."

De begroting die deze week voorligt in de Kamer is eerder al vurig verdedigd door voormalig N-VA-minister van Financiën Johan Van Overtveldt. "Men gaat ervan uit dat de N-VA nu niets anders kunnen dan die goedkeuren in de plenaire Kamer", stelt N-VA-Kamerlid Theo Francken.

"Maar ik zie enkele belangrijke nieuwe feiten. Minister De Block heeft mijn quotum van 50 asielaanvragen per dag opgeheven en laat nu weten dat ze honderden tot duizenden extra opvangplaatsen zoekt. Dat kost miljoenen euro's belastinggeld. En dat zit niet in de begroting."

Met dit beleid zal mevrouw De Block in maart geld moeten bijvragen

Er is volgens hem maar een conclusie mogelijk: "Die begroting is niet meer up-to-date, want men heeft het beleid gewijzigd. Begroting is altijd gekoppeld aan beleid. (...) Als je dan ziet dat die poort opengaat, dan kan ik nu al voorspellen dat het Fedasil-budget niet meer zal toekomen."

"Is dit nog wel een realistische begroting? Op vlak van asiel niet. Met dit beleid zal mevrouw De Block in maart geld moeten bijvragen."

"N-VA wordt onderschat"

Francken twijfelt of hij deze begroting dan wel moet goedkeuren. "Ik vind dat moeilijk, tien dagen nadat ik samen met mijn collega's uit de regering ben gezet en vervolgens enkele zware torpedo's en tackles langs achteren heb mogen ontvangen. En dan twee weken later vragen of we die begroting gaan goedkeuren? Is dit nog wel een realistische begroting? Op vlak van asiel niet."

Hij treedt de analyse van Rik Van Cauwelaert bij dat N-VA permanent onderschat wordt. "Ze gooien ons eruit, 'want dan hebben we eindelijk een regering zonder die lastige N-VA'ers': een centrumregering die op vlak van migratie alles toelaat. Wir schaffen das. En dan zeggen: 'je gaat de begroting en al de rest toch nog steunen?' Wat hadden ze eigenlijk verwacht?"

Volgens Francken hebben Open VLD en CD&V niet goed nagedacht ten tijde van de crisis over het VN-migratiepact. "De N-VA moest eruit. Zij zijn er als een hoop briesende stieren ingevlogen en nu zitten ze al twee weken met de handen in het haar. En nu zeggen ze dat we 'ernstig' moeten zijn en 'onze verantwoordelijkheid moeten nemen'. Daar hadden ze toch wel eens aan mogen denken voor ze ons uit de regering duwden."

Bekijk het gesprek met Theo Francken in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: