"Dit soort stormen zijn zo groot als Frankrijk"

7 oktober 2016
Regen en wind zijn de voorbodes van orkaan Matthew die de staat Florida nadert. De noodtoestand is afgekondigd, duizenden inwoners zitten er al zonder elektriciteit. Gouverneur Rick Scott waarschuwt onomwonden voor de rechtstreekse impact: "Neem geen risico: wie moet vertrekken, moet dat nu meteen doen. Anders wordt de storm uw dood" Landgenoot Marc De Vlieger, directeur van de Belgian Club of Florida, brengt verslag uit.

Orkaan Matthew heeft Miami, met 400.000 inwoners de grootste stad van Zuid-Florida, op een haar na gemist omdat de orkaan wat van zijn koers is afgeweken. De stad moet wel hevige regen en rukwinden trotseren en zo'n 140.000 mensen zitten zonder stroom. Het noorden van Florida en South Carolina, waar de orkaan over enkele uren aan land zou gaan, wachten nu bang af. In die staten is, net als in Georgia, de noodtoestand afgekondigd.

"De kern van de storm is, gelukkig voor ons, blijven hangen boven zee", vertelt Vlaming Marc De Vlieger, in "De Ochtend". Hij woont in Coral Springs, net boven Miami "We worden wel al enkele uren geconfronteerd met hevige regen en rukwinden, maar we blijven gespaard van echte damage." De bevolking haalt dan ook opgelucht adem. "Elke orkaan brengt angst met zich mee, of ze nu aan land komt of niet. Een hotel als dit is, net als elk gebouw dat na 2008 is opgetrokken, volledig bestand tegen een storm van categorie vier, maar onze huizen niet", zegt een hotelreceptioniste in Miami. "Als Matthew aan land was gegaan in Miami, was de impact enorm geweest, vergelijkbaar met de dodelijke orkaan Andrew in 1992."

Ik heb al veel stormen gezien, maar in het begin waren ze klein. Nu zijn die stormen zo groot als Frankrijk.

Bron © deredactie.be