Dit was 'Culture Club' in Amsterdam: 40 jaar ‘Brakke Grond’

21 mei 2022
© VRT
Het Vlaams cultuurhuis ‘de Brakke Grond’ in Amsterdam bestaat veertig jaar. Redenen genoeg voor een feestweekend. Bent Van Looy stak de grens over en mocht de aftrap geven met een live-uitzending van ‘Culture Club’. Verschillende gasten kwamen langs en er was ook livemuziek van Wanthanee en Mattias De Craene. Ontdek het hier.

Directeur Bart Govaert

Bart Govaert is sinds 2017 directeur van ‘de Brakke Grond’. Hij vertelt over de missie van het cultuurhuis. “Wij promoten, helpen en ondersteunen Vlaamse makers en kunstenaars in Nederland. We doen meer dan hen een podium of forum aanbieden. We gaan op zoek naar de juiste context in Nederland om hen hier voet aan de grond te doen krijgen.”

Het cultuurhuis is wel niet zo bekend in België, zo blijkt. “Het is niet onze bedoeling om in Vlaanderen bekend te zijn, maar vooral om in Nederland bekend te zijn.” ‘De Brakke Grond’ ligt in het hart van Amsterdam. Bart Govaert vertelt nog over de herkomst van de naam, de opstand tijdens de opening en de hoogtepunten van de afgelopen vijf jaar.

Lees verder onder de foto

Bart Govaert © VRT

Acteur Damiaan De Schrijver

Acteur Damiaan De Schrijver is geen onbekende bij ‘de Brakke Grond’. Hij speelde er al vele keren. De Schrijver werd gevraagd om de openingsspeech te houden op de openingsceremonie van het feestweekend. “Ik was nog niet afgestudeerd en mocht hier al komen spelen met Luc Perceval. Dat was mijn eerste keer in Amsterdam, en ik mocht in dé zaal staan van Sonja Barend.” Die laatste presenteerde jarenlang haar eigen talkshow in de iconische rode zaal van het cultuurhuis.

De acteur haalt enkele herinneringen en anekdotes boven. Hij haalt ook de relatie tussen Vlaanderen en Nederland aan op vlak van cultuur en vertelt over het begin van zijn acteercarrière. “Ik werd als Paulus van zijn paard gebliksemd. De toneelschool riep, ik moest naar Amsterdam.”

Performer Laurens Mariën

Laurens Mariën bracht voor het feestweekend in 'de Brakke Grond' maar liefst 40 artiesten, plus één, samen. Een artiest voor elk jaar dat ze al bestaan dus. “Het was niet evident om al die mensen naar hier te laten komen. Ik kwam op het idee om gelukskoekjes te laten maken, met binnenin een performatieve handeling.” De artiesten bedachten de instructies, zodat het publiek die kan uitvoeren.

Lees verder onder de foto

Laurens Mariën © VRT

Kunstenares Salomé Mooij

Salomé Mooij zorgt voor een plek van rust op het feestweekend. Ze zit één op één samen met iemand waarna ze een miniatuurversie van die persoon zijn schuilplaats bouwt. “Een schuilplaats is een plek waar het functionele geraas van het leven even verstomd. En waar er een soort binnenwereld samenvalt met een buitenwereld.” De Nederlandse woont ondertussen in België en stipt enkele artistieke verschillen aan.

Saxofonist Mattias De Craene

Mattias De Craene bracht livemuziek op zijn saxofoon. Je kan hem kennen van de band ‘Nordmann’ en ‘MDCIII’. Hij vertelt over de typische saxofonist en zijn persoonlijk werk. “Ik start altijd met een opname waarop ik dan ga verder bouwen.” In zijn recent werk creëerde Mattias filmmuziek voor niet-bestaande films. Hij vertelt ook nog over hoe hij uit al z’n bezigheden energie blijft halen.

Lees verder onder de foto

Salomé Mooij © VRT

Kunstcollectief ‘Buren’

‘Buren’ bestaat uit Oshin Albrecht en Melissa Mabesoone, twee kunstenaressen die aan de slag gingen met boodschappen op T-shirts. In hun nieuwe performance ‘T-shirt conversations’ brengen ze een dialoog tot stand met de T-shirtopschriften. “We dachten: waarom zouden we die boodschappen niet serieus nemen, alsof ze letterlijk tot ons spreken.” Het is een de- en reconstructie van taal.

Bekijk de foto's van 'Culture Club' in Amsterdam

Lees ook