Dit was Touché 2015: deel 1

27 december 2015
Ook wij doen mee aan eindejaarslijstjes want tijdens de kerstvakantie blikt Touché terug op 2015 en laten we de meest memorabele gesprekken nog eens horen. Met: Willem Vermandere, Simon Van Belle, Els Snick, Hans Bruyninckx, Xander De Rijcke, Connie Palmen, Charissa Parassiadis en Anton Corbijn.

 

Op 9 februari werd Willem Vermandere 75. Touché trok naar zijn huis, tegenover de kerk van Steenkerke vlakbij Veurne. Zijn verjaardag deed hij af als iets geestigs voor de mensen in het dorp, want die waren als verrassing samengekomen in het café op de hoek. Méér dan om zijn verjaardag, was hij bezorgd over de perceptie rond de Islam. 

 Simon Van Belle is oncoloog aan het UZ Gent. Ontstellend was het, om van hem te horen dat élke dag 107 mensen de diagnose kanker krijgen. Maar het was ook hoopgevend om te horen dat kanker evolueert van een dodelijke naar een chronische ziekte. Van Belle begeleide zangeres Ann Christy tijdens de laatste weken van haar leven. Ze was pas 38 toen ze begin jaren 80 stierf aan baarmoederhalskanker. 
 Toen Els Snick half juni langskwam had ze net een boek uit 'De blonde neger en de andere portretten' met de vertaling van de beste reportages van haar favoriete schrijver, Jozeph Roth. De liefde voor het Duits heeft ze te danken aan haar leraar uit de middelbare school, haar ouders én aan Sissy. Els werd geboren in het West Vlaamse Oostrozebeke als jongste van 5 meisjes. Zou ze ooit een broer gemist hebben? 
 Op autoloze zondag was Hans Bruynincks te gast, directeur van het Europese Milieu-agentschap in Kopenhagen en op dat moment druk bezig met de voorbereidingen van de klimaattop in Parijs. Op het einde van het gesprek belandden we bij zijn kinderen. 2 van de 3 zijn geboren met een beperking. 
 Het gaat goed met Xander De Rycke. Begin dit jaar vierde hij zijn 10jarige carrière als stand up comedian en liet hij weten al vijf jaar gelukkig samen te zijn met zjin vriendin Elien. Toch bijzonder als je hoort uit welke situatie Xander zichzelf heeft gered. Dit vertelde hij eind januari in Touché. 
 Connie Palmen was te gast in Touché 4 dagen voor haar 60e verjaardag. "Ik vind het een hele prestatie, 60 worden!" Zo begon ze haar verjaardagsgesprek. Connie kent de geneugten van drank en sigaret en moest ook al 2 echtgenoten afgeven. Maar ze zag er goed uit, klaar om ook de volgende jaren genadeloos te verslaan. 
 Charissa Parassiadis, beter bekend als rapster en fenomeen Slongs Dievanongs, vertelde begin mei hoe graag ze terugdenkt aan de jaren 80. Aan haar kinderjaren, toen het leven nog zonder zorgen was. Ze groeide op in de St Andrieswijk in Antwerpen. De plek waar ze nog altijd woont en rondhangt. 
 Voor zijn 60ste verjaardag stelde Anton Corbijn een dubbeltentoonstelling samen in het gemeentemuseum van zijn thuishaven Den Haag. Ook al had hij daarvoor maandenlang in zijn archieven gesnuisterd, toch is hij geen man van het verleden. Dat vertelde hij op de dag van zijn verjaardag in Touché. 

 

Volgende week zondag 3 januari is het aan Jean Paul Van Bendegem, Björn Soenens, Saskia De Coster, Karel Anthierens, Tania Van der Sanden, Hans Bonte, Arnon Grunberg en Tom Hannes. 

 

Playlist:

Yamsin Levy - Una Noche Mas
Israel IZ - Over The Rainbow
Marlene Dietrich - Wenn ich mir was wünsdhen dürfte
Tha Hamrahlid Choir - Heyr Himnasmidur
Astor Piazzolla - Sur los sueno
The Jackson 5 - Blame it on the boogie
Charles Trenet - La Mer
Gabriël Rios - Burning son
Nick Cave - The Weeping Song
Mozart - Lacrimosa uit Requiem in D klein