Dit was Touché 2015: deel 2

3 januari 2016
Ook wij doen mee aan eindejaarslijstjes want tijdens de kerstvakantie blikt Touché terug op 2015 en laten we de meest memorabele gesprekken nog eens horen. Met: Jean Paul Van Bendegem, Björn Soenens, Saskia de Coster, Karel Anthierens, Tania Van der Sanden, Hans Bonte, Arnon Grunberg en Tom Hannes.
In april van dit jaar waren er enkel filosofen te gast. Naast Antoon Vandevelde, Tinneke Beeckman en Merli Huijer kwam ook Jean Paul Van Bendegem  langs. In Touché vertelde hij over zijn passie voor kennisverzamelaars en toekomstvoorspellers, alleen Nostradamus vindt hij maar niks. 
 Als je Björn Soenens ergens niet op kunt betrappen is het op een 'stenen hart'. Zelfs niet als hoofdredacteur van het VRT-journaal. Eind september vertelde hij vol passie over zijn constructieve journalistiek, een passie die niet door iedereen wordt gedeeld. 
 Saskia De Coster was te gast op de live uitzending van op de boekenbeurs. Ze had toen net haar 6de boek uit: "Wat alleen wij horen". Behalve over het boek ging het gesprek ook over robots, haar passie voor roddelsites, over innovatie in Letternland én over haar zoontje: Amos. Ik vroeg Saskia of het meteen duidelijk was dat hij De Coster zou heten. 
 Karel Anthierens komt uit een gezin met 12 kinderen waavan er 3 in de journalistiek gingen. Zijn oudste broer Jef werd de founding father van Humo. Het satirisch blad 'De Zwijger' was den weer de verpersoonlijking van Johan Anthierensen Karel zelf schreef voor zowat alles dat ooit in Vlaanderen is gedrukt: Humo, Knack, Panorama, Het Volk... Hij vierde dit jaar zijn 80ste verjaardag!
 'Een heel zwaar leven' van Brigitte Kraandorp is één van de favoriete nummers van Tania Van der Sanden. Toen Friedl Lesage mocht haar begin 2015 ontvangen in Touché, lag het gespreksonderwerp dan ook voor de hand. 
 Begin februari was Hans Bonte te gast, burgemeester van Vilvoorde. Hij vertelde over zijn persoonlijke ervaring met de Syriëstrijders en hun familie. Meteen werd duidelijk waar zijn engagement vandaan komt. Zelf groeide hij op in een sociale wijk in Ingelmunster. Ook wel de 'krapuulwijk' genoemd. 
 De uitzending met Arnon Grunberg kon je live meemaken tijdens het Land van de Nieuwsgierigheid in de schouwburg in Leuven. Grunberg had acht maanden eerder zijn moeder begraven en dat leverde een mooi gesprek op over zijn eerste en grootste liefde. 
 

Tom Hannes is een man die één en al liefde uitstraalt. Vanzelfsprekend, als zen-boedhist? Eind mei vertelde hij hoe het leven hem toch zwaar op de proef stelde en hoe hij zich voelde na de plotse zelfmoord van zijn toenmalige vrouw. 

 

 

Wie vragen heeft over zelfmoord kan steeds terecht op de zelfmoordlijn. Bel 1813 of surf naar hun website.

 

Vorige week lieten we al tien andere memorabele gesprekken uit 2015 horen, die vind je hier

 

Muziek in de uitzending:

Nina Simone - Ain’t got no, I got life
Boelat Okoedzjava - Francois Villon

Roosbeef en Tijs Delbeke - We hebben alles (om dit te doen mislukken)

Léo Ferré - Notre Amour

Jordi Savall - Les Pleurs

Brigitte Kraandorp - Een heel zwaar leven

Jeff Buckley – Morning Theft

Reymer - It’s been a while

Toon Hermans - Als de liefde niet bestond
Andreas Scholl - Stabat mater (Pergolesi)