"Dit was vintage Trump"

11 januari 2017
De eerste persconferentie van Donald Trump sinds zijn verkiezing als President van de Verenigde Staten zit er op. En Bart Kerremans, hoogleraar Amerikaanse politiek aan de KULeuven, heeft die gevolgd.

"Dit was echt Trump, Trump, Trump, Trump, ..." zegt Kerremans. "Dat wil zeggen dat hij een heel andere stijl hanteert dan zijn voorgangers. Een offensieve stijl, waarin er weer heel de tijd superlatieven werden gehanteerd, zoals hij tijdens zijn campagne deed." Tijdens de persconferentie leek het alsof Trump zich iets rustiger opstelde tegenover de pers, maar dan kwam er een opmerking van een CNN-journalist en daar reageerde hij dan weer zeer agressief op. 

Het uitgelekte rapport

Heel het eerste deel van de persconferentie ging over één ding: het uitgelekte rapport: "Dat heeft hij meteen van tafel geveegd. En hij gaf ook prompt kritiek op zowel de pers (CNN en Buzzfeed) als de inlichtingendiensten." Volgens Trump zou het gaan over 'fake news', niets anders.

De Relaties met Rusland

Over Rusland zei Trump dat er "geen reset zou komen". "Hij heeft duidelijk aangegeven dat het ofwel goed, ofwel slecht zal gaan." zegt Kerremans. 

Intrekking Obamacare

Over "Eén zaak is duidelijk geworden over Obamacare: wanneer de minister van gezondheidszorg zal geconfirmeerd zijn door de senaat, zal hij met een plan komen dat zal worden voorgesteld als de intrekking van Obamacare." En dat is belangrijk, zegt Kerremans, want er moet een alternatief zijn voor de wet wordt ingetrokken om de steun van alle republikeinse senatoren te verkrijgen.