Schietpartij Utrecht: verdachte opgepakt

18 maart 2019
© AFP
Bij een schietincident in de Nederlandse stad Utrecht zijn meerdere doden en gewonden gevallen. Er werd geschoten in een tram. De politie heeft één verdachte opgepakt.

Verloop van de dag

De schietpartij gebeurde rond 10.45 uur bij het 24 Oktoberplein in de wijk Kanaleneiland in het westen van Utrecht. Er werd geschoten in een tram op het plein. Er vielen meerdere gewonden, en volgens een woordvoerder van de politie mogelijk ook een dode.

De omgeving is afgezet. Alle tramverkeer ligt stil. Meerdere trauma- en politiehelikopters zijn ingezet. Er is een zogeheten calamiteitenhospitaal geopend, een bijzonder ziekenhuis voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. Hoeveel slachtoffers daar worden opgevangen, is nog niet bekend.

De politie roept op om de wegen vrij te houden zodat de politiediensten hun werk kunnen doen. Ze zoeken naar in ieder geval één dader, die voortvluchtig is. Hij kon mogelijk ontkomen in een rode Renault Clio.

"Het is niet zeker of er één of meerdere daders zijn. Maar er is een grote actie bezig naar één verdachte. Het heeft nu alle prioriteit om die op te sporen", heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gezegd op een persconferentie.

Dreigingsniveau naar hoogste niveau in provincie Utrecht

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in Nederland heeft de schietpartij in Utrecht alle kenmerken van een terroristische aanslag. De politie van Utrecht had eerder al gemeld dat een terroristisch motief niet wordt uitgesloten.

Het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht is tot vanavond 18 uur opgetrokken naar niveau 5, het hoogste niveau, omdat de dader nog voortvluchtig is, en opdat de hulpdiensten beter hun werk kunnen uitvoeren. Het is de eerste keer dat in Nederland dreigingsniveau 5 wordt afgekondigd. Dat geldt dus alleen voor de provincie Utrecht, in de rest van Nederland blijft dreigingsniveau 4 gehandhaafd.

Moskeeën zijn uit voorzorg geëvacueerd, en kinderen op scholen in de buurt moeten binnenblijven. De Universiteit Utrecht heeft haar gebouwen gesloten. Op de luchthaven van Schiphol geldt verhoogde waakzaamheid.

Mogelijk is er een inval op til bij een huis in de buurt van de plaats van de schietpartij. Antiterreuragenten staan daar met getrokken wapens bij het huis, meldt de Nederlandse omroep NOS.

Rutte: "Verontrustende situatie"

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft het coalitieoverleg afgebroken. Hij heeft het over een "verontrustende situatie" en gaat overleggen met een crisisteam dat bijeen is geroepen.

Op het Binnenplein in Den Haag, waar het parlement is gevestigd, is er extra beveiliging. Op militaire leest geschoeide politie draagt zichtbaar automatische wapens.

Beluister het gesprek met correspondent Joris van de Kerkhof in 'Nieuwe Feiten':

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Meer updates lees je via vrtnws.be

Lees ook: