Dit weten we tot nu toe over de aanslagen in Sri Lanka waarbij zo'n 300 doden vielen

23 april 2019
© AFP
In Sri Lanka zijn nu al zo'n 310 doden geteld na de reeks aanslagen tegen kerken en hotels gisteren op paaszondag. De politie heeft al 40 verdachten opgepakt.

Een dag na de aanslagen blijft de dodentol oplopen in Sri Lanka. De meeste slachtoffers zijn mensen uit Sri Lanka zelf, maar er vielen ook ruim 30 buitenlandse slachtoffers, onder wie drie mensen uit Nederland. De identificatie van de dodelijke slachtoffers is niet altijd even makkelijk door de zware verminkingen, klinkt het. Ook het aantal gewonden is naar boven bijgesteld en staat nu op 500.

De autoriteiten hebben de beveiliging opgeschroefd, onder meer aan grote hotels in de hoofdstad Colombo en aan de St. Anthony-kerk die er gisteren werd getroffen (zie foto bovenaan artikel). De avondklok die gisteren werd ingesteld, is intussen wel opgeheven.

De politie laat nu ook weten dat er 87 ontstekingsmechanismen voor bommen gevonden zijn aan de belangrijkste bushalte van Colombo. Dat meldt persagentschap Reuters.

Islamistisch extremisme

De zes vrijwel simultane ontploffingen gisteren in kerken en hotels werden uitgevoerd door zeven zelfmoordterroristen. Volgens de Sri Lankaanse autoriteiten gaat het om leden van de National Thowfeek Jamaath (NTJ), een extremistisch-islamistische groepering.

NTJ is een plaatselijke groepering, maar de regering van Sri Lanka vermoedt dat de aanslagen van gisteren gebeurd zijn met hulp van een internationaal netwerk. De president vraagt buitenlandse hulp om die mogelijke link met buitenlandse elementen te traceren. Over de NTJ zou er tien dagen geleden een waarschuwing zijn gegeven.

Na de zes simultane explosies gisteren waren er ook nog buiten Colombo twee ontploffingen. En gisteravond laat werd een bom gevonden en onschadelijk gemaakt op de hoofdweg naar de luchthaven.

Niet genoeg gedaan met voorafgaande informatie?

De situatie is hoe dan ook gespannen in Sri Lanka. De aanslagen van gisteren zijn de bloedigste sinds het einde van de burgeroorlog tien jaar geleden. Gevreesd wordt dat het geweld tussen de verschillende geloofsgroepen wel eens zou kunnen oplaaien. Volgens sommige bronnen zou gisteravond een moskee aangevallen zijn en ook twee winkels die worden uitgebaat door moslims.

Een vraag die nu luidop wordt gesteld in Sri Lanka: hebben de inlichtingendiensten en de overheid gefaald? Dat wordt nu onderzocht. Onder meer twee regeringsleden hebben gealludeerd op het feit dat de inlichtingendiensten aanwijzingen hadden van een mogelijks op til zijnde aanslag. Premier Ranil Wickremsinghe gaf gisteren al toe dat de overheid voorafgaande informatie had over mogelijke aanvallen door een groepering van moslimextremisten, maar dat er kennelijk niet adequaat is gereageerd. De informatie zou door een buitenlandse inlichtingendienst zijn gegeven.

Verenigde Staten waarschuwen voor nieuwe aanslagen

De Verenigde Staten waarschuwen vanmorgen dan weer voor mogelijk nieuwe terreuraanslagen in Sri Lanka. Buitenlandse Zaken in Washington past daarom het reisadvies aan en heeft het over "terroristen die kunnen aanvallen zonder waarschuwing". Mogelijke doelwitten volgens de Amerikaanse autoriteiten zijn onder meer toeristische locaties, winkelcentra, luchthavens, openbaar vervoer, hotels of religieuze gebouwen.

In elk geval is Sri Lanka in diepe rouw na de bloedige aanslagen. De kranten koppen op de "zwarte paaszondag". En ook elders in de wereld wordt meegeleefd, zo ging de Eiffeltoren in Parijs gisteravond op zwart.

Beluister het gesprek met VRT-journalist Stijn Vercruysse in Sri Lanka:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'