Dit zijn de beste boeken van 2020 volgens de LangZullenWeLezen-lezers

17 december 2020
De roman "De opgang" van Stefan Hertmans voert de eindejaarsboekenlijst aan van LangZullenWeLezen. Het boekenplatform van de VRT ging op zoek naar de beste boeken van 2020 en vroeg aan zijn lezers welke boeken hen het meeste hebben verstrooid, opgevrolijkt of geïnspireerd. Als je nog op zoek bent naar boekentips voor eindejaar, dan zet deze lijst je al een eind op weg.

"In 2020 verschenen een aantal lang verwachte romans van grote auteurs. Dat ze nu opduiken in de eindejaarslijst mag dan geen verrassing zijn", stelt de redactie van LangZullenWeLezen.

De onbetwiste nummer 1 in de lijst is "De opgang" van Stefan Hertmans. Die roman gaat over Willem Verhulst, een Vlaamse SS'er. Hertmans woonde, zonder het goed te beseffen, jarenlang in een huis in Gent waar ook Verhulst gewoond heeft. In de roman duikt de schrijver in het zwarte verleden van de man.

Op de tweede plaats in de lijst staat "Wildevrouw" van Jeroen Olyslaegers. Die roman speelt zich af in de 16e eeuw en vertelt het verhaal van Beer die vanuit Amsterdam terugblikt op zijn laatste jaren in Antwerpen, de stad die hij ontvluchtte.

Opvallend is dat Lize Spit nog een vijde plaats heeft kunnen bemachtigen in de lijst. Haar nieuwe roman kwam pas op 10 december uit. "Ik ben er niet" is de langverwachte opvolger van "Het smelt" en vertelt het verhaal van de Brusselse Leo en haar vriend Simon. Het koppel is verbonden door een moeizame jeugd, maar dan kantelt alles.

Het overgrote deel van de lijst zijn Vlaamse romans. De hoogst genoteerde vertaalde roman is "De kolibrie" van de Italiaanse auteur Sandro Veronesi. Die staat op de derde plaats. "Zon", de nieuwe roman in de succesreeks "De zeven zussen" van Lucinda Riley, staat op de achtste plaats. Een ander boek dat dit jaar indruk heeft gemaakt is "Cliënt E. Busken" van Jeroen Brouwers. De Nederlandse auteur vierde dit jaar zijn 80e verjaardag.

Ook "Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder" van acteur Stefaan Degand staat in de lijst, net als het romandebuut van actrice Leen Dendievel, "Georges & Rita".

De top 10 sluit af met twee misdaadboeken: "Val", de nieuwe thriller van Toni Coppers en "Het boek Daniël", waarin journalist Chris De Stoop de roofmoord op zijn oom Daniël onderzoekt.

De lijst

  1. "De opgang", Stefan Hertmans, De Bezige Bij
  2. "Wildevrouw", Jeroen Olyslaegers, De Bezige Bij
  3. "De kolibrie", Sandro Veronesi, Prometheus
  4. "Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder", Stefaan Degand, Borgerhoff & Lamberigts
  5. "Ik ben er niet", Lize Spit, Das Mag
  6. "Georges & Rita", Leen Dendievel, Horizon
  7. "Cliënt E. Busken", Jeroen Brouwers, Atlas Contact
  8. "Zon", Lucinda Riley, Xander Uitgevers
  9. "Het boek Daniël", Chris de Stoop, De Bezige Bij
  10. "Val", Toni Coppers, Manteau

Zin in meer boekennieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van LangZullenWeLezen.