“Diversiteit wordt niet naar waarde geschat”

26 november 2017
Migranten van de derde generatie voelen zich nergens thuis: noch in België, noch in het land waar hun grootouders vandaan komen. Dat klaagt regisseur Volkan Üce aan in zijn documentaire Displaced.

“Het is nergens eenvoudig om anders te zijn”, zegt Volkan Üce. “Als je je hier niet thuis voelt, als Belgische Turk, dan is Turkije je hoop. Maar dan kom je er vrij snel achter dat je daar ook niet aanvaard wordt.”

“Zodra een Belgische of Nederlandse Turk iets zegt, horen mensen uit Turkije onmiddellijk dat die uit Europa komt. En ze kijken daar neer op Europese Turken. Ze accepteren je uiteindelijk ook niet.”

Individu

“Dat is een heel onderschat probleem. Er zijn superveel Turken van de derde generatie die net zoals mij hier geboren zijn, hier opgegroeid zijn, en bij wie het toch niet lukt om een individu te zijn.”

Je wordt constant geconfronteerd met het feit dat je grootouders ergens anders vandaan komen

“Die onmogelijkheid om gewoon jezelf te zijn, dat is een frustratie die leeft bij heel veel jongeren. Je moet je constant verantwoorden voor je existentieel zijn. Constant word je geconfronteerd met het feit dat je grootouders ergens anders vandaan komen.”

“Heel frustrerend, want uiteindelijk zijn dat allemaal mensen die veel meer in hun mars hebben dan gewoon Turk of allochtoon zijn. Blijkbaar wordt diversiteit niet naar waarde geschat.”