Divide and conquer

23 maart 2019
"Ik geloof niet dat iemand ooit nog verkozen zal geraken zonder vakkundig gebruik van televisie." Aan het woord is de jonge Robert Ailes, ergens halfweg de jaren '60. "You need a media advisor", zei hij tegen Richard Nixon. "What is a media advisor, Roger?" "I am." Hij vond het vak media-adviseur uit, maakte Nixon president, deed hetzelfde met Reagan, met de Bushes en metTrump, hij bedacht Fox News en werd de machtigste man in de media. Tot hij van zijn sokkel viel.

In de documentaire Divide and conquer vertelt regisseur Alexis Bloom het verhaal van de opkomst en de neergang van Roger Ailes. Je kan de film gaan bekijken op Docville in Leuven. Als ik u was, zou ik dat doen.

Divide and conquer is het verhaal van een meester in zijn vak. Roger Ailes is geniaal. Het woord kingmaker is voor hem bedacht. Talloze leden van het Amerikaanse congres werden verkozen dankzij zijn media-advies, vier republikeinse presidenten zouden geen president geworden zijn zonder Roger Ailes. Dat op zich volstaat om een plaats te verdienen in de Amerikaanse geschiedschrijving. 

Maar Robert Ailes deed meer. Terwijl wereldwijd persbedrijven moeite hadden om overeind te blijven in deze internettijden, zag Ailes een gat in de markt. Hij richtte Fox News op, een zender die expliciet politiek incorrect is en inspeelt op de frustraties van wit Amerika. In minder dan geen tijd werd Fox News marktleider.

Een genie dus. Dat erkent vriend en vijand.

Maar ook een seksueel roofdier. Gretchen Carlson, een van de sterren van Fox News, neemt in 2016 ontslag en legt klacht neer tegen Roger Ailes wegens seksuele intimidatie. Ze werd ontslagen nadat ze Ailes had afgewezen.

Dat veroorzaakt een dijkbreuk: op twitter boomt #standwithGretchen, verschillende vrouwelijke collega's bij Fox komen naar buiten met gelijkaardige verhalen. In juli 2016 moet Roger Ailes ontslag nemen. Een jaar later is hij dood.

Ine Roox heeft voor ons naar Divide and conquer gekeken. Ze zit zaterdag aan de Interne Keukentafel.