The Divine Comedy - Foreverland

26 september 2016
‘Foreverland’ is een romantisch album. Neil Hannon, de man achter The Divine Comedy, is weer verliefd. Zijn nieuwe vriendin is de Ierse zangeres Cathy Davey. Ze zingen samen het vlinders-in-de-buik-nummer ‘Funny peculiar’, dat lijkt weggeplukt uit een Broadway-musical van de jaren 20.

Cathy wordt ook bezongen in de eerste single uit het album, Catherine the Great. Tegelijk ook een historisch nummer over de bekende Russische vorstin. “Let’s talk of Catherine the Great, she had great hair and a powerful gait”, waarbij historische correctheid het niet per se haalt van de geestige natuur bij Neil Hannon van The Divine Comedy.

Ook Napoleon zit in een song, en het vreemdelingenlegioen. Figuren en werelden die beelden oproepen om een verhaal te vertellen. Meer moeten we d’r niet achter zoeken. Want, zoals gezegd, dit is een liefdesplaat met liedjes over verliefdheid (zoals voornoemde) en pijn, zoals To the rescue: het hoogtepunt van dit album waarop een gelouterde Neil Hannon zingt over verloren liefdes (hij komt uit een scheiding).

De arrangementen zijn, zoals altijd, meesterlijk. De vondsten soms briljant: Other people bestaat uit een banale dictafoonopname van de zang (Neil zong het in, in een hotellobby toen hij het idee voor de tekst op papier zette), in combinatie met een peperduur strijkersarrangement.