Dixie Dansercoer: "We moeten mensen aanmoedigen om een verschil te maken. Zo wordt de wereld beter"

9 juni 2021
Deze week raakte bekend dat de Belgische poolreiziger en avonturier Dixie Dansercoer overleden is. Hij ondernam meerdere expedities naar de Noord- en de Zuidpool. Het meest bekend is hij van zijn tocht in 1998 samen met Alain Hubert. Samen staken ze Antarctica (de Zuidpool) over. In 2015 was Dansercoer te gast in 'Viva la vida' op Radio 1, waar hij aan Barbara Rottiers vertelde over zijn passie voor de ijzige vlakten. Het was een bijzonder inspirerend gesprek.

Het eerste contact met de zuidpool blijft magisch en het is iets wat de meeste mensen onder ons nooit zullen ervaren. Dixie Dansercoer vertelde in onderstaand fragment over zijn eerste ontmoeting met de ijzige vlakten. "Je moet het wel aankunnen. Met weinig veel kunnen doen in je hoofd."

Genieten op de ijsoppervlakten is er heus wel bij, omdat het er zo bijzonder mooi is. "De wind maakt beeldhouwwerkjes in het ijs. Je kan er vanalles in herkennen. Dat is heel mooi en uniek om te zien", vertelde Dansercoer. 
 

Het thuisnest is een fijne plek om naar terug te gaan. "Ik ben altijd blij om terug te keren", vertelde Dansercoer. "Maar ik geef ook graag toe aan die lokroep, omdat ik weet dat ik mezelf kan ontwikkelen en helemaal een kan worden met wie ik ben."

Daarnaast vond Dansercoer het erg belangrijk om andere te inspireren. "We moeten mensen aanmoedigen om iets terug te geven aan de maatschappij en iets te betekenen. Om een verschil te maken. Zo wordt de wereld beter", vertelde hij. 

Dansercoer was tijdens zijn expeditie enkele poolberen tegengekomen, twaalf ontmoetingen in totaal. Een van die ontmoetingen liep als volgt: 

Dansercoer eindigde het gesprek met enkele inspirerende woorden: "Je komt nooit aan in het leven. Er is nooit een eindpunt. Een tussentijdse overwinning doet de mens goed, maar je moet blijven streven en gebruiken wat je in huis hebt. Het doet ons allemaal goed."

Lees ook: