Django voor beginners

14 januari 2017
Een voorspelling: zeer binnenkort zal Django Reinhardt overal en op alle plaatsen zijn. De kranten zullen er van vol staan, elk radioprogramma zal Django draaien en wellicht zit Django zelfs in het televisiejournaal.

Want de openingsfilm van het Festival van Berlijn is Django, en dat veroorzaakt per definitie ophef en rumoer. Het lijkt ons niet geheel onmogelijk dat je op de duur last krijgt van een zekere Django-overdaad. Dat je zucht van ja ik weet het nu wel dat hij maar drie vingers had aan zijn linkerhand. En dus dacht de redactie van Interne Keuken: weet je wat, we doen iets over Django Reinhardt voor die storm losbarst. We doen het nu.

We hebben Jokke Schreurs uitgenodigd. Ik denk niet dat Jokke het ons kwalijk gaat nemen dat we hem Djangofiel noemen. Of Djangoloog. In elk geval: gitarist in de stijl van Django Reinhardt. En dat zonder geboren te zijn in een woonwagen.

Want dat dachten wij oprecht: om zigeunerjazz te spelen moet je een zigeuner zijn, anders is het nep. Wij dwaalden. Geboren en getogen zigeuners komen Jokke Scheurs smeken of hij hen kan vertellen hoe ze zigeunerjazz moeten spelen.

Echt? 

Echt.