Doctors gezocht voor Vlaamse PhD Cup 2020

23 juni 2020
Wie volgt Jonas Roelens op in de erelijst van de PhD Cup?
In Vlaanderen worden jaarlijks ruim 2.000 doctoraatsstudies afgewerkt. Maar waarover gaan al die onderzoeken? Scriptie vzw gaat via de Vlaamse PhD Cup op zoek naar doctors die hun onderzoek in drie heldere minuten willen uitleggen.

“In deze coronatijden is het belang van wetenschap en wetenschapscommunicatie meer dan ooit duidelijk. Dagelijks delen wetenschappers hun kennis en expertise om ons door deze moeilijke periode te loodsen”, vertelt Arnaud Zonderman, coördinator van Scriptie vzw. “Maar het is een hele opgave om complex onderzoek bondig en begrijpelijk uit te leggen. Daar willen wij via de Vlaamse PhD Cup jonge wetenschappers in trainen. We slaan hiervoor de handen -zij het figuurlijk- in elkaar met Radio 1, Eos, VRT Taal en Stamp Media.” 

Doorgedreven training

De wedstrijd mikt op wetenschappers die de voorbije twee jaar hun doctoraat behaalden. Uit alle kandidaten zal een jury van academici en journalisten 16 onderzoekers selecteren. Zij krijgen een vierdaagse media- en communicatietraining door experten als Koen Wauters en Gina Peeters. Op het programma: helder en overtuigend leren presenteren, stemcoaching, maar ook schrijf-, interview- en cameratraining. Dat alles om te leren hoe ze hun complexe onderzoek naar het grote publiek kunnen vertalen.

“De uitdaging is om aan mensen snel en efficiënt duidelijk te maken wat iets voor hen betekent, wat er belangrijk is en waar het eigenlijk over gaat. Dat is voor een academicus moeilijk omdat dingen genuanceerd en ingewikkeld zijn. Maar het is een intellectuele prestatie om helder te zijn”, aldus coach Tim Pauwels (VRT NWS).

En wie de PhD Cup wil binnenhalen, zal moeten presteren: de deelnemers krijgen slechts drie minuten om de kern van hun jarenlange onderzoek duidelijk en overtuigend uit de doeken doen.

De finale

De ontknoping volgt op 6 oktober in Het Depot in Leuven. Bij de finale nemen de beste acht onderzoekers het live tegen elkaar op voor een publiek, jury en camera’s. De winnaar sleept een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro en een uitnodiging om een college te geven bij de Universiteit van Vlaanderen in de wacht. Al wie de voorbije twee jaar tot doctor promoveerde, kan zich tot eind juni registreren.

Meer info over de wedstrijd (hoe inschrijven, wat zijn de voorwaarden) vind je op phdcup.be

Lees verder onder de video:

Lees ook: