Documentaire: 'De laatste nerts'

14 april 2021
Archieffoto (© Kurt Desplenter, Belga)
Wat ooit een respectabel beroep was, veranderde in een vak waar je niet over praatte, totdat het bij wet verboden werd. Door corona verdween de laatste nerts afgelopen december uit Nederland, drie jaar eerder dan gepland. Joyce de Badts volgde de nertsenhouders in het laatste jaar van hun geliefde en gehate traditie.

Joyce de Badts groeide op in een familie van nertsenhouders. Haar vader had een nertsen-farm en haar opa, Jan de Badts, was zelfs een bekendheid in de kleine beroepsgroep. Die connectie gaf haar als documentairemaker een unieke ingang in een wereld die normaal gesloten is.

Ruim een jaar lang maakte ze opnames op verschillende farms om het proces te volgen van een verdwijnend ambacht. Ze was erbij voor de Corona-crisis uitbrak, voordat duidelijk werd dat nertsen extra gevoelig zijn voor het virus, en voor bekend werd dat de bedrijfstak versneld afgebouwd moest worden. Zo kon ze niet alleen de jaarcyclus vastleggen van pup tot pels, maar ook het onbegrip, de woede en de angst om iets totaal nieuws te beginnen. Want wat moet je met zo’n farm als alle nertsen weg zijn?

Je hoort de documentaire 'De laatste nerts' op woensdag 14 april in 'Zandman', tussen 22 en 23 uur.

Meer info vind je op 2doc.nl

Credits

Maker: Joyce de Badts
Montage en advies: Wederik de Backer
Muziek: Joachim Badenhorst
Eindredactie en stem: Jair Stein
Met dank aan: Dirk-Jan Verdonk, de familie Knijnenburg, Rina Manders, de familie Meijer, Arie en Gerrie Penninckx

Lees ook: