Dode vinvis op het strand van De Haan

25 oktober 2018
© Katrien Boon
De dode vinvis die gisteren voor de Belgische kust werd opgemerkt, ligt sinds vannacht op het strand van De Haan. De politie is ter plaatse om nieuwsgierigen op afstand te houden.

De vinvis was gisteren al gespot voor de kust van Oostende en Bredene, hij was toen al overleden. Het dier is vannacht door boten naar de kust gesleept en ligt op het strand van De Haan. Het is nog niet duidelijk waar de vinvis vandaan komt en hoe hij in Belgische wateren beland is. Ook de doodsoorzaak is nog onduidelijk.

De politie heeft een veiligheidszone ingesteld om kijklustigen op een afstand te houden. "Het dier kan ziek geweest zijn, het is niet de bedoeling dat mensen er dicht bij in de buurt komen", zegt Jan Haelters, marien bioloog bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

Het KBIN en wetenschappers van de universiteiten van Luik en Gent zullen het dier onderzoeken. "We gaan een autopsie doen, stalen van bijvoorbeeld de maaginhoud nemen, om de doodsoorzaak te helpen bepalen. Daarnaast assisteert het KBIN ook bij het verwerken van het kadaver", zegt Haelters.

Er worden ook voorzorgsmaatregelen genomen. "De vinvis is een warmbloedig met een dikke speklaag. Als ze dood zijn, zullen ze niet afkoelen, ze gaan van binnenuit ontbonden. De ontbindingsgassen stapelen zich op in het lichaam, vandaar dat het dier opgezwollen is. We maken insnijdingen om te vermijden dat het kadaver openscheurt en er ingewanden en lichaamssappen op het strand belanden."

Normaal gezien zou het kadaver tegen morgenavond opgeruimd moeten zijn, "al is het nog een beetje vroeg om dat nu al te bepalen."

Beluister het interview met Jan Haelters in 'De Ochtend':

Radio 1 Select