Doden bij terreurdaad in Zweedse hoofdstad Stockholm

7 april 2017
In de Zweedse hoofdstad Stockholm is een truck ingereden op een groep mensen in een drukke winkelstraat in het centrum van de stad. Volgens de politie zijn daarbij zeker twee doden en verschillende gewonden gevallen. De politie behandelt het incident als een terreuraanslag. De Zweedse premier spreekt over "een aanval op Zweden".

De vermoedelijke aanslag vond plaats rond 15 uur aan de belangrijke winkelstraat Drottninggatan in het centrum van de Zweedse hoofdstad. Het was er erg druk op vrijdagnamiddag. Een vrachtwagen zou zijn ingereden op een groep mensen en tot stilstand zijn gekomen in de etalage van een grootwarenhuis. Volgens sommige bronnen zou daarbij brand zijn ontstaan.

Beelden uit Zweden tonen een beschadigde etalage van een winkel waar de truck ingereden is. Volgens de politie zijn er zeker twee doden, Zweedse media hebben het over 3 doden. Er is ook sprake van tientallen gewonden. Televisiezender SVT maakt ook melding van schoten. De politie behandelt het incident als een terreuraanslag. De Zweedse premier Stefan Löfven spreekt over "een aanval op Zweden". Volgens hem wijst alles in de richting van een terreuraanslag.

Het metro- en treinverkeer in en rond de Zweedse hoofdstad is onderbroken. De politie raadt mensen af om naar het centrum van de stad te komen. "In het stadscentrum van Stockholm is er momenteel een heel grote chaos", legt Inge Vrancken uit die toevallig in de Zweedse hoofdstad is. "Niemand weet precies wat er gebeurd is. Een heel groot stuk van de stad is volledig afgezet met blauw lint. Mensen worden weggejaagd."

Geschreven op 7/4/2017 - 16u06. Meer op deredactie.be