Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Dodentol in Haïti loopt fors op na aardbeving: nu al zeker 1.297 mensen omgekomen en 5.700 gewonden

ma 16 aug. - 6:20

Een dag na de aardbeving in het zuidwesten van het Caraïbische land Haïti is het dodental fors opgelopen. Er zijn nu al zeker 1.297 mensen om het leven gekomen, meer dan 5.000 mensen raakten gewond. Dat meldt de civiele bescherming. De aardbeving had een kracht van 7.2, het epicentrum lag op 150 kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince. De premier heeft de noodtoestand uitgeroepen.
Haïti

Haïti werd gisterenochtend om 14.30 uur Belgische tijd flink opgeschrikt door een aardbeving met een magnitude van 7,2. Het hypocentrum, de plaats on­der het aard­op­per­vlak van­waar een aard­be­ving uit­gaat, bevond zich op 10 kilometer diepte, 12 kilometer ten noordoosten van de stad Saint-Lous du Sud. De beving werd in het hele land gevoeld en ook in Cuba en Jamaica.

In de lokale ziekenhuizen is het momenteel alle hens aan dek. De gewonden stromen toe. Joël Dresse, de ereconsul van België in Haïti, laat weten dat het Rode Kruis aan de Haïtianen vraagt om bloed te doneren. Intussen zijn er al verschillende stevige naschokken geregistreerd.

Nieuwe klap

De ramp komt bovenop de ellende van de coronacrisis en de politieke chaos na de moord op de president van Haïti. In 2010 werd het eiland ook al getroffen door een aardbeving, toen vielen er 220.000 doden.

Er is geen functionerende overheid. Het ergste wat kon gebeuren was een natuurramp

— Pieter Thys, werkte jarenlang voor Broederlijk Delen in Haïti

"Je denkt telkens, nu kan het niet erger worden", zegt Pieter Thys, die sinds deze zomer net terug is uit Haïti nadat hij er jarenlang voor Broederlijk Delen werkte. "Vooral de moord op de president is niet lang geleden. Je hebt in Haïti geen functionerend overheidsapparaat op dit moment. Het ergste dat er kan gebeuren is dat er dan een natuurramp gebeurt", zegt Thys.

Ook Cellinie Constant van de Haïtiaanse Vereniging in Nederland spreekt van een zware klap voor het land. "De mensen helpen elkaar nu zover ze kunnen, met hun eigen handen, want er is nog geen professionele hulp", zegt ze in De Ochtend.

De aardbeving was krachtiger dan de zware aardbeving van 2010. Toen vielen 220.000 doden, maar de tol zal nu wellicht niet zo hoog oplopen, omdat het epicentrum elders ligt. "Het westen is iets minder dicht bevolkt. Dus er zal wellicht een minder hoge dodental zijn. Maar er is ook een keerzijde. De verder afgelegen gebieden zijn wat afgesneden van overheidsdiensten. Hulp komt dikwijls erg traag op gang", zegt Pieter Thys. "Ik hoop dat er geleerd is uit de aardbeving van 2010, wat betreft efficiëntie van externe hulp. Men moet zoveel mogelijk lokale structuren kanaliseren om hulp ter plaatse te krijgen", aldus Thys.

Beluister hier het gesprek in De Ochtend.

 

Lees meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet