"Doe eens iets onnozels, gewoon omdat je er zin in hebt"

30 januari 2017
Koen De Poorter ken je misschien beter als Didier de chalarmeerder, uit het vorige seizoen van De Ideale Wereld. Of, in het nieuwe seizoen, als televisiekok Rogier. Het viel hem op, bij het screenen van nieuwsberichten, dat we tegenwoordig nogal veel 'moeten'.

"Er is alsmaar meer van moeten, moeten, moeten. Dat is zo jammer. Doe eens iets onnozels, gewoon omdat je er zin in hebt." Zelf heeft hij, mede dankzij Neveneffecten, al ontelbare keren zulke 'onnozelheden' beleefd.

"Enkele jaren geleden gingen we met de Neveneffecten op bedevaart." Etienne, de vader van Jonas Geirnaert, werkt bij koekjesfabriek Lotus (en vond er zelfs de 'Bimbo' uit), en de jongens gingen in de meimaand (Mariamaand) op bedevaart naar de fabriek. De fabriek ligt immers in Oostakker. "In Oostakker is er, naast de fabriek van de Bimbo, ook een Mariagrot. Daarom hadden we het idee om, in plaats van naar Maria, op bedevaart te gaan naar de fabriek. Etienne is ten slotte een soort heilige, die de Bimbokoek tot bij de mensen heeft gebracht." 

Geen bedevaart zonder boetedoening. "We hadden elk drie madeleinekoekjes mee. Om beurten moest één van ons op z'n knieën gaan zitten en zo'n koekje opeten. Zónder nadien te drinken, wat een echte straf is, want dat koekje trekt al het vocht weg uit je mond." 

Toen hij vertelde over het idee van de bedevaart aan z'n vriendin, vroeg ze 'wie gaat dat filmen'? Ze dacht immers dat het voor een tv-programma was. "Nee, we deden dat gewoon omdat we daar zin in hadden." De bedevaart was niet hetzelfde geweest, als er een toch een camera bij was geweest. 

Zet een camera op een grappige gebeurtenis, en een soort sprankel gaat verloren. Dan is het weer moeten, dan is het weer werken. 

Radio 1 Select