Doe ik het goed? Het is de vraag die iedere ouder bezighoudt

13 juni 2018
"Wanneer ben je een goede ouder?" Ook jij hebt er wellicht al eens bij stilgestaan. Maar het antwoord is niet eenduidig, zegt gezinspsychologe Nina Mouton.

Doe ik het goed? Het is de vraag die iedere ouder bezighoudt.

Een ding is zeker. Het antwoord is niet eenduidig. Want wat is goed en wie stelt die norm? Je hoort wel eens dat de vraag stellen, ze beantwoorden is. Want het feit dat je twijfelt, zorgt ervoor dat je je eigen handelen kritisch bekijkt. Ik denk dat dàt een belangrijke is, in het grootbrengen van kinderen, zij het met mildheid.

Het kan niet de bedoeling zijn dat je door je kritische reflecties verlamt in het ouderschap. Dat je je verliest in het nastreven van perfect ouderschap.

Brené Brown, onderzoeker en schrijver, zegt in haar boek 'De moed van imperfectie' het volgende: "En misschien wel de pijnlijkste les van die dag kwam zo hard aan dat mijn adem ervan stokte. Uit de (onderzoeks)gegevens bleek dat je je kinderen niet kunt geven wat je zelf niet hebt. Waar je je bevindt op je reis naar een bezield leven, zegt veel meer over hoe goed je het zult doen als ouder dan alles wat je uit de boekjes kunt leren bij elkaar."

Het blijkt uit haar onderzoek en vanuit mijn ervaring geef ik haar gelijk. We kunnen onszelf en onze kroost geen groter kado doen dan onszelf als ouder een spiegel voor te houden: terugkijken naar de kwetsuren die we hebben opgelopen (en wees maar zeker dat we allemaal geblutst rondlopen) en mild worden voor onszelf. Het is die spiegel die jouw waarheid woorden kan geven. Het is die waarheid die ons doet groeien als mens en als ouder. Het is stenen in de intergenerationele rivier verleggen. Het is ervoor zorgen dat je je kinderen kan geven wat je zelf niet hebt gekregen, stap voor stap.

Leestips van Nina Mouton:

Marijke Libert schreef een beklijvend boek: 'Ben ik een goede moeder'. (Verhalen van vrouwen over hun moederschap, het lezen meer dan waard)

Brené Brown - 'De moed van imperfectie'

Lees ook: