Doedelzak for dummies

30 januari 2016
Een paar weken geleden ging het in Interne Keuken over Hieronimus Bosch. Bij minstens één luisteraar wekte dat interesse: Stefaan Timmermans is in Rotterdam gaan kijken naar Van Bosch tot Breugel.

Maar daar wachtte hem een zware ontgoocheling, waarover hij zaterdag aan onze keukentafel moedig zal getuigen.

Het gaat over de doedelzak. Dat is een instrument dat veelvuldig staat afgebeeld op de schilderijen van zowel Bosch als Breugel. Dat is ook de Rotterdamse tentoonstellingsmakers opgevallen. Ze hebben er een filmpje over gemaakt waarin de doedelzakken van de schilderijen met animatietechnieken tot leven worden gebracht.

Maar nu komt het: als die Boschiaanse en Breugeliaanse doedelzakken in beeld komen, laten ze in Rotterdam Schotse doedelzakmuziek horen. Schotse! Terwijl op de schilderijen geen Schotse maar Brabantse doedelzakken staan.

Mogelijk lijkt u het een detail en haalt u de schouders op. Dat is omdat u een doedelzakleek bent. Stefaan Timmermans is geen doedelzakleek, hij is een doedelzakoloog. Hij bestierf het bijna toen hij die Schotse -Schotse! - doedelzakclichémuziek hoorde. De Schotse en de Brabantse doedelzak hebben evenveel met elkaar te maken als een flamencodanseres met Indonesische gamelanmuziek. 

Wij zijn eerlijk gezegd ook doedelzakleken, maar altijd bereid tot bijleren. Zaterdag in de keuken: doedelzak for dummies door Stefaan Timmermans.