Doemprofeten hebben keer op keer ongelijk gekregen

5 augustus 2017
Wetenschapsfilosoof Maarten Boudry is verbonden aan Ugent en doet onderzoek naar de grenzen van de menselijke kennis. Maar Boudry is misschien wel het meest gekend door zijn controversiële stellingen over religie, fundamentalisme en Islam.

Boudry kijkt optimistisch naar de toekomst. De klimaatopwarming is een van de weinige kwesties waar de filosoof zich wel zorgen om maakt. Ondanks het terrorisme is er volgens Boudry minder geweld in de wereld dan vroeger. 

Er is minder terreur, het hangt ervan af welke statistieken je gebruikt en hoe je telt. We gaan de islamterreur wel moeten uitzweten maar ik denk dat we de laatste stuiptrekkingen meemaken.

De filosoof voegt er wel aan toe dat we niet achteruit mogen leunen en dat er institutionele oplossingen voor het geweld moeten komen. Het vooruitgangsoptimisme van Boudry is gebaseerd op het verleden en extrapolaties.

Doemdenken is van alle tijden, om allerlei psychologische redenen, maar dat doemprofeten hebben keer op keer ongelijk gekregen.

Cold Turkey

Boudry mengt zich vaak in het maatschappelijk debat. Ook op Twitter lanceert de filosoof vaak controversiële stellingen die vaak veel reactie uitlokken.

Ik gedraag me soms als activist maar ik heb de app Cold Turkey geïnstalleerd om een aantal uur een paar websites te blokkeren. Ik bind soms mijn handen aan de mast, zoals Odysseus.