Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

Dokter Verstappen: "De kenmerken zijn gelijkaardig, maar niemand beleeft migraine op dezelfde manier"

za 3 apr. - 0:21

Migraine. Hoofdpijn van de ergste soort. Braken. Bonkende pijn die dagen aanhoudt en waartegen pijnstillers niet helpen. Als je aan migraine lijdt weet je precies wat we bedoelen. Drie artsen, Anneke Govaerts, Annick Verstappen en Adinda De Pauw, hebben samen een migraineboek geschreven. Een van hen, dokter Verstappen, vertelt erover in ‘Interne Keuken’.
migraine

“Ik dacht dat ik blind werd. Ik zat in de laatste klas van de middelbare school, wiskundeles. Centraal in mijn gezichtsveld zat plots een rare stip, een soort olievlekje met regenboogkleuren. Het werd groter. Ik kon niet meer lezen wat op het bord stond. Het vlekje groeide, het werd een halvemaan, het leek alsof ik door een gebarsten spiegel naar het bord keek. Splinters die van kleur veranderden, flikkerend en bewegend. Het ging over. Na een half uurtje kon ik weer gewoon kijken. Maar mijn hoofd barstte van de pijn. Ook dat ging over. Na drie dagen”, vertelt Koen Fillet in ‘Interne Keuken’. En hij is zeker niet alleen.

“Heel veel mensen hebben last van migraine. Men schat dat in België iets minder dan 1 miljoen mensen last hebben van migraine aanvallen. Als artsen krijgen wij vaak patiënten over de vloer met migraineklachten. En we hadden al snel door dat het gesproken woord minder goed blijft hangen dan het geschreven woord, dus hebben we besloten om al onze informatie en tips in een boek neer te schrijven”, vertelt dokter Annick Verstappen.

Symptomen

Als je last hebt van migraine, dan spreken we vooral over de primaire, hevige hoofdpijn. “Maar hoofdpijn is lang niet het enige symptoom van migraine. Je kan ook last hebben van misselijkheid, braken, gevoeligheid voor licht en lawaai en het kan een impact hebben op je concentratievermogen en functioneren”, aldus Verstappen. “Bij sommige mensen komt het maar enkele keren per jaar voor, bij anderen meer dan vijftien dagen per maand. In het laatste geval spreken we van een chronische migraine.”

Eén op de drie patiënten kan last hebben van een visueel aura, alvorens de hevige hoofdpijn opkomt. “De meeste patiënten beseffen niet dat ze met een visueel aura te maken hebben. Je lijkt verblind door een scherp licht, maar het gevoel kan even snel verdwijnen als het gekomen is, zonder dat je goed en wel beseft wat er juist gebeurd is. De hevige hoofdpijn volgt meestal daarna.”

De wetenschap rond migraine is in de laatste jaren enorm geëvolueerd, maar toch blijft de aandoening mysterieus. “We weten dat er bij migraine sprake is van een te waakzaam brein, die prikkels te sterk waarneemt. Het lukt het brein dan niet om te wennen aan prikkels die keer op keer binnenkomen. Als je twee proefpersonen, één met migraine en één zonder, zou prikken met een speld, dan zou de proefpersoon zonder migraine aan de pijn wennen na de vijftiende keer. De persoon met migraine zou zelfs na de vijftiende keer niet gewend raken aan de pijn”, verklaart Verstappen.

Triggers

De kenmerken zijn gelijkaardig, maar niemand beleeft migraine op dezelfde manier. De ene krijgt het door naar een fel licht te kijken of door een glas rode wijn, de andere door stressontlading of vermoeidheid. Veel mensen die lijden aan migraine, zoeken de oorzaak of triggers van hun aanvallen. “Helaas kan je ook perfect een aanval hebben zonder dat er een trigger is”, vertelt Verstappen. “Net dat zorgt voor grote frustratie bij veel patiënten. Vermijd dat je heel je leven in kaart gaat brengen en leef je leven. Migraine is een aandoening die genetisch bepaald is en waar men jammer genoeg niets aan kan doen. Het heeft niet te maken met dingen die je verkeerd of niet genoeg doet. Onderzoeken naar triggers zijn daarnaast ontzettend moeilijk. Je kan geen rekening houden met het effect van voeding op het lichaam, zonder rekening te houden met slaap en de menstruele cyclus.”

De vier fases van migraine

Migraine begint vaak veel vroeger dan men denkt. “Vaak begint migraine een paar uur of zelfs een paar dagen voor de hevige hoofdpijn start. Dat kunnen we herkennen aan subtiele veranderingen, zoals een verandering in onze stemming, eetlust of energie. Dat noemen we de waarschuwingsfase. Daarna volgt de visuele aurafase, waar je lichtflitsen of vlekken kan zien, maar die heeft niet iedereen”, aldus Verstappen.

“De derde fase is de knallende hoofdpijn, die soms enkele uren of dagen kan duren. Tenslotte heb je de herstelfase, waar je nog last kan hebben van lichte hoofdpijn, nekpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Als je pech hebt, kan de hele migraineaanval een week duren. Wat absoluut niet aangenaam is." 

Migraine aanvallen komen over het algemeen het meest voor bij mensen tussen de 25 en de 55 jaar. “Bij sommige mensen ebt de pijn met de jaren langzaam weg. Maar bij anderen kan ook het tegenovergestelde scenario plaatsvinden, waar de pijn langzaam maar zeker toeneemt. Uiteindelijk kunnen zij vallen onder de chronische migraine, waar je meer dan 15 dagen per maand last hebt van hoofdpijn, waarvan 8 migraine dagen en dat 3 maanden aan een stuk”, verklaart Verstappen.

Coaching

“Het hoofddoel van ons boek, is dat de kennis verspreid wordt en patiënten behoed worden voor slechte gewoontes, die het eventueel erger kunnen maken”, aldus Verstappen. “Zo helpen eenvoudige pijnstillers vaak niet, wat zeker niet wil zeggen dat je meer medicatie moet nemen om effect te zien. Dat is niet de bedoeling. Bespreek met je huisarts wat de andere opties voor jou kunnen zijn. Zo kan je eventueel ook kijken naar andere categorieën van geneesmiddelen, zoals bloeddrukverlagers en epilepsiemedicatie voor de preventie van migraine aanvallen.”

“Als je medicatie wil nemen, is het handig dat je weet waarom je die medicatie neemt en wat die juist zal doen. De verspreiding van kennis leidt tot betere zorg”, besluit Verstappen.

Beluister het gesprek met Dokter Annick Verstappen in ‘Interne Keuken’ via Radio 1 Select.

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet