Dom Hélder Câmara op de pantoffels van de mama van Koen Peeters

26 november 2017
Koen Peeters: "Mijn vader heeft zelfs nog speeches geschreven voor de paus. Ik weet niet hoeveel die er nog aan aangepast heeft.
Koen Peeters, sinds twee weken winnaar van de ECI Literatuurprijs, vertelt in Touché over zijn vader Renaat Peeters. “Hij schreef speeches voor de paus en kreeg bisschop Dom Hélder Câmara over de vloer. Die laatste had een groot gouden kruis aan en ik heb dat, als 1-jarige, kapot getrokken.”

Schrijver Koen Peeters komt uit een katholiek Kempisch nest. Zijn vader Renaat Peeters zat in de lokale politiek: hij was volksvertegenwoordiger voor de CVP.

“In de praktijk kwam het er op neer dat we hem haast nooit te zagen. Hij was altijd afwezig, in vergaderingen of boven op zijn bureau.”

“Mijn vader is zijn carrière begonnen als voorzitter van de Boerenjeugdbond. Dan werd hij internationaal voorzitter van de MIJARC, ofwel: Mouvement International de la Jeunesse Agricole et Rurale Catholique. En zo is die in de politiek gegaan.”

Misschien is dat ook wel interessant, om dingen uitgesteld door te geven

“Op vlak van politiek verschilden wij altijd van mening. Het is pas het laatste halfjaar, wanneer hij alles op een rijtje begon te zetten, dat hij zelf ook begon te schrijven. Ik hielp hem daarbij, bij het overtikken, samen met mijn oudste broer. Alsof ik hem ontdekte. Misschien is dat ook wel interessant, om dingen uitgesteld door te geven.”

Logeren

Peeters ontdekte nog meer over zijn vader. “Eigenlijk wel straffe dingen. Verhalen over Braziliaanse bisschop Dom Hélder Câmara. Bij ons kwam er eigenlijk wel schoon volk aan huis.”

Bij ons kwam er eigenlijk wel schoon volk aan huis

“Want als Hélder Câmara naar België kwam, logeerde die bij ons thuis. Ik was heel klein, weet daar niks meer van.”

“Door MIJARC reisde mijn vader veel rond. Hij heeft ook met Fidel Castro gesproken. Omdat zij ook allemaal uit die emancipatiebewegingen van boeren kwamen. Op dat moment was mijn vader daar erg mee bezig.”

Gouden kruis

“Dus Hélder Câmara kwam bij ons logeren. Hij deed de sloefen aan van mijn moeder, omdat hij ook klein was, en nam mij op zijn schoot. Hij had een groot gouden kruis aan en ik trok dat kruis kapot. Of dat is het verhaal dat in de familie de ronde deed.”

Dom Hélder Câmara had een groot gouden kruis aan en ik trok dat kruis kapot

“Mijn vader was heel beschaamd. Hij heeft dat dan laten maken bij de lokale horlogemaker. Waarop Hélder Câmara zei: ‘Weet je, René, waarvoor dient dat eigenlijk? Ik ga stoppen met dat gouden kruis. Want dat klopt niet, tegelijk bezig zijn met de arme boeren.’ En hij verving dat door een houten kruis, eerst zelfs nog een houten kruis waar mijn moeder een vijs ingedraaid had."

"Dus hij vertrok terug, niet meer met een gouden kruis in zijn valies, maar met een houten kruis met een vijs uit de timmerkist van mijn vader.”

Paus

“Mijn vader heeft zelfs nog speeches geschreven voor de paus. Dat is de periode van Johannes XXIII, een periode waarop de kerk zeer emancipatorisch was.”

Ik weet niet hoeveel de paus nog aangepast heeft aan die speeches

“Hij was toen voorzitter van de MIJARC, een katholieke beweging, en daardoor kwam hij soms in Rome. Als het over de boerenbeweging ging, gaf hij soms input. Ik weet niet hoeveel Johannes XXXIII nog aangepast heeft aan die speeches.”