Dominique Van Malder: "Wat meer sporten en minder eten, zo makkelijk is het niet"

17 februari 2021
© Radio 1
In de tragikomische fictiereeks ‘Albatros’ nemen 10 zwaarlijvige mensen deel aan een afslankingskamp in de Ardennen. De serie is op dit moment te bekijken op VRT NU, en werd bedacht door Dominique Van Malder en Wannes Destoop. Eind juni, toen de reeks in preview te zien was op Play (Telenet) had Friedl’ Lesage Dominique Van Malder te gast. "Wat meer sporten, en minder eten, zo makkelijk is het niet" vertelde hij toen. (Her)beluister het gesprek via de podcast van ‘Touché’.

Vanaf het begin blijkt dat de deelnemers aan het afslankingskamp 'Albatros' niet alleen fysiek, maar ook emotioneel overtollige kilo's met zich meesleuren. Het gaat er al snel heftig aan toe. De deelnemers worden lichamelijk uitgedaagd door een weinig subtiele coach. Maar ook de groepstherapeute kijkt in hun ziel en probeert hen uit hun comfortzone te halen. De beschermende lagen waarmee ze de buitenwereld en hun verleden op afstand hielden, worden zo één voor één weggehaald. Tot de vroeger zelf obese bezieler van het kamp, naar wie ze opkijken, niet te vertrouwen lijkt en een duister geheim met zich blijkt mee te dragen.

(lees verder onder de Instagram-post)

“Het is een complex verhaal geworden, in 8 delen, maar het was heerlijk om al mijn demonen te verspreiden over die personages”, vertelt Dominique Van Malder in juni in 'Touché'.“We wouden er geen platte komedie van maken, maar eerder de kwetsbaarheid van het thema laten zien.”

Mag er gelachen worden met dikke mensen? Tuurlijk wel.

“Mag er gelachen worden met dikke mensen? Tuurlijk wel. Maar er moet ondertussen ook iets anders verteld worden. Met 'Albatros' proberen we dat ook. Het is heel grappig om een dikzak door een stoel te zien zakken. Maar er moet ook iets tegenover staan, je moet ook een verhaal te vertellen hebben over die mens.”

“Het hielp wel dat ik als gezette acteur aan de cast kon vragen, ‘Zie je dit zitten?’. Want dik zijn speel je niet, dat ben je. We kunnen niet spelen dat we mager zijn, alleen in ons hoofd. De cast van 'Albatros' kent het thema dus heel goed. Je moet aan een medeacteur niet uitleggen hoe het is om u te schamen als je gaat zwemmen, of hoe het is als een sportleraar grappend op je buik petst.”

“Ik zal nooit vergeten dat ik in het lager rond de paasperiode meedeed aan een paasspel. Daar stond ik dan, met mijn dik lichaampje, verkleed als Jezus in een lendendoek, en op dat moment vond mijn leraar niets leuker dan even in mijn borsten te knijpen en ‘Jezus met obesitas’ te zeggen. Humor moet kunnen, maar dit was anders. Een flauwe mop die een kind van 11 jaar voor de hele klas voor schut zet, dat heeft niets met humor te maken.”

Genen, levensstijl en zoveel andere dingen

“De demonen die in mijn hoofd spoken hebben veel gezichten. Het is een combinatie van je genen, je levensstijl en zoveel andere dingen, maar mentaal speelt er ook iets.”

“Ik ben iemand die gulzig is, zowel op vlak van muziek en theater, maar ook op vlak van eten. Ik laat me er graag door troosten. Het is letterlijk iets stillen, een soort van onrust. De ene doet dat door te drinken, de andere door te veel te werken, anderen door te eten.”

Wij hadden niet veel geld, ook niet om gezond te eten.

“Ik kom uit een arbeidersgezin, wij hadden niet veel geld, ook niet om gezond te eten. In mijn kindertijd moest ik die troost ook zoeken. Ik had een fijne jeugd, maar miste soms warmte, die ik zocht in boeken, muziek, en ook in eten.”

Gezondheid

De gezondheidsproblemen als gevolg van obesitas zijn behoorlijk. Diabetes, spijsverteringsproblemen, hart- en vaatziekten, bepaalde kankers, slaapapneu, artrose, gewrichtsproblemen, depressie,...

“Na de opnames heb ik mijn lichaam helemaal laten doorlichten, ben ik op zoek gegaan naar voedselallergieën en wat goed voor mij was, en ik ben 25 kilo verloren.”

“Ik voelde door gezond te eten, wat dat doet met je lichaam. Om de twee weken deed ik iets ongezonds, een Bicky Burger eten bijvoorbeeld, en ik kreeg een klop van de hamer. Je wordt zo moe.”

Wat meer sporten, en minder eten, zo makkelijk is het niet. Dan hadden we er geen serie over gemaakt.

“Maar wat meer sporten, en wat minder eten, zo makkelijk is het niet. Dan hadden we er geen serie over gemaakt. De ene zijn lichaam reageert anders op een dieet dan de andere. Dat is zo persoonlijk. Vanaf mijn 18de was ik op dieet, het bloemkooldieet, het crashdieet,... ik heb ze allemaal gedaan.”

Beluister het gesprek via de podcast van 'Touché. (Je vindt 'm in de app van Radio1)

Lees ook: